(學術討論)到底有唔開心果陣應該同邊個講

74 回覆
38 Like 2 Dislike
主要有幾個人但係好似都唔適合
1. 老豆老母
以前有親戚自殺 之後佢地對於呢樣嘢好敏感 經過呢幾年之後 基本上斷定係一定唔可以同佢哋講 因為有啲事其實唔係好嚴重 但係講左比佢地聽佢地會好擔心

2.朋友
通常啲人都係話同朋友講 但係冇朋友鍾意不斷放負既人 更何況如果每次唔開心都搵frd講 佢地會覺得自己角色變左therapist 有事鐘無艷 無事夏迎春 而且自己好在乎其他人點睇我 所以最唔開心既事都好少講

3. 寫日記/上網講
每日都會寫 但係單方面既trauma dump落去根本抒發唔到自己情緒 ,以前會上連登講 但係而家個acc比現實既人知道 唔想俾人見到自己overthink啲咩

4.另一半
冇另一半
「開心果」就食過,原來有「唔開心果」?咩味㗎?
幾好笑
有啲24小時熱線樹窿

Btw 有撚人分享咩 咪又係自己食
We are men
我諗起每次都要慢慢由頭開始講曬全件事就好眼訓
無架 人愈大愈係食自己 唔想煩到人
不過講出嚟會舒服啲
自己可以梳理返點解唔開心
其實可以約輔導員傾下
面對、接受、處理、放下
上連登講囉
食啲嘢,當吞咗佢
哈姆太郎
上 threads 講,會好多人覆你,
無連登咁多口臭撚鬧你
你係女人就係

不過如果你係女人嘅邊個都好welcome 你同佢講
男人都有人覆,嗰度好多人架
吞咗佢
自己做啲嘢令自己開心(我就打波、買靚衫)

利申:獨居,無咩朋友,唔想煩屋企人
我自己都係咁
傾完都無咩可以改善到㗎啦
所以大大吓,都廢事同人講

冇人可以講
全部自己食
counsellor,不過人夾人
附近啲神廟
同自己講
視乎你係男定女
對於你所提到的情況,理解你可能會遇到的困境和顧慮。以下是一些建議,供你參考:

私人心理諮詢師/專業人士:如果你遇到了一些困擾或壓力,但又不想向身邊的人講,尋求專業心理諮詢可能是一個好的選擇。心理諮詢師是受過專業培訓的人,可以提供支持、理解和指導,並且他們是保密的。
支持小組/網絡社區:尋找一個與你有相似經歷的支持小組或網絡社區,可以讓你有機會與其他人分享你的感受,得到理解和支持。這些小組通常由專業人士主持,可以提供安全的環境。
寫日記/創作:除了只是傾訴,寫日記或創作也可以幫助你釐清思緒、理解自己的情緒,並在某種程度上紓解壓力。這是一種私人的方式,你可以自由地表達自己,而不用擔心他人的反應。
在線輔導平台:現在有一些在線輔導平台可以提供一對一的心理諮詢服務,這樣你可以從家裡或任何舒適的地方與專業人士進行討論。這些平台通常提供方便、隱私和安全的環境。
無論你選擇哪種方式,重要的是找到一個你感到舒適和安全的環境,可以自由地表達自己的情緒和困擾。每個人的情況都不同,所以找到適合自己的方式是很重要的。
題外話 當年2019dse做你既mock睇你既片 而家大學畢業返中學教econ 想多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞