真係唔好讀IT

48 回覆
61 Like 25 Dislike
留港做it梗係入政府做Tcon
人工高又輕鬆工作
點會係私人市場做狗
IT同Engine都係唔會發達但餓唔死你既行業

對比其他行業已經唔差

做到40歲就諗下自己做IT邊個role好過啦

做Manager有做Manager既難處
做落手有做落手既好處

睇下邊種模式啱自己同想要咩生活先係最重要
睇做咩位

有啲位都做到隻狗咁

尤其依家政府infra大遷徙,全部轉大陸牌子
成Q日爆鑊
我都係做緊 IT support 開始想搵security 證書讀(CCNA) 之類
考咗ccna先啦,9成infra野都會用到ccna既野
中資冇分別

香港冇外資

港資唔會有IT

點都會用到大陸野嫁啦依家

死心
咁你又誇張咗
我諗住一世做hands on野
對people management冇興趣
做dev都可以高人工
做嗰行都話唔好做自己嗰行
如果淨係聽連登仔講,真係咩科都唔使讀

做過PM role就明
湊客真係好攰
爆鑊又要你去跪玻璃
又要逗住十幾廿個同事/vendor既進度

做Hand-on又好玩,相對又冇咁大壓力
多project嗰陣咪忙囉,少Project嗰排都幾爽
我就鼓勵大家做IT

好玩
儲Cert當成就
英國IT好似幾好做
有得remote work
https://youtu.be/xl6_W0OuRAM?si=96siMWJBXv0ivJhy
早排先有巴打出post話讀IT移民好正
屌你老味大IT 你老味細IT
腦細唔記得你邊有運行....做tec做到退休係有,但個人本身都係好outstanding 過種lo
IT 冇得大年紀做返低ga

其實睇你公司有幾多老野就知你前途
呢個真
香港有冇staff engineer文化
it升得最快同加得愈多$
一定係infra果面
development果面無咁著數
所以我開係校園台

警世
儲cert條path 係點?
邊d cert 性價比高?
師兄 你講緊ccna最基本嗰張? 我係想讀ccna security 但係見到話cisco冇再提供考試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞