真係唔好讀IT

48 回覆
61 Like 25 Dislike
出黎做野, 頭幾年係人工加得快

但都好快你既技術會 被淘汰

就算唔淘汰,你都要有心理準備好似要照顧bb咁
每日都突然會出事去餵奶

你既返工時間會非常之長
因為你根本冇真正放工既時間

身邊識唔少人,夜晚都仲要做野。

真係真係…諗清楚, 特別係香港呢種變態既OT文化

可以既話,讀好少少,去外國做野

係香港真係死路一條
真係警世文
我身邊做IT嘅全部同事/朋友都唔係咁講
L3 support dllm
佢地係咪頭幾年

我講梗約40歲
當年睇高登,好多人推介IT
其實個陣係唔錯,因為爆煲,易入又搵得多

但而家世代唔同

香港文化做成呢行係 無間地獄

可以既話,真係諗清楚

除非你係去外國讀書同做野

做到退休又冇病冇痛係非常少
更加唔好諗住純技術可以做到幾多年
真 我每個weekend, 去旅行都覆緊公司msg
有苦自己知
IT support
就算唔係
application development
最終會係vendor management/ application support / team lead

其實都係要應機,review approve,
隨時要識問人野,同咩鑊
你40歲大把工都搵唔到呢個錢啦
你叻仔升做管理層 根本唔洗再做hands on野
呢個珍
所以ive cee除左IT軟件 仲會讀d有埋硬件
起碼有門手藝 出路闊好多
你公司係金字塔咁定係10個管理層管一個人?

你諗清楚
你諗清楚以你嘅年資經驗同分數 當初唔揀IT可以做啲咩係前路好過IT先
講緊40歲 做IT嘅咩post都好 都唔應該再係做handson嘅 即係唔洗你再由頭揼code 你做support都唔應該再真係handson做BAU support而係起碼team lead仔叫其他人做 你負責manage同review
如果你都仲係做緊最底層 咁其實唔關你讀啲咩事 係因為你真係唔夠料咋 你諗清楚
時間黎講斷project 計

因為每個project, 經理、 客, 允許的人力時間都不一樣

但香港大部分都係: 湊老人家、個客又唔識俾需求、經理們又係行外人, 漇時間係project kick start 上面談笑風生

最後可以開工時剩番三星期連UAT

咁梗係OT
你識 2 個人?
真,我一畢業就入咗警察學院進修
係要不停學新野 (呢期係將AI融入固有Workflow)
唔學就等淘汰
仲留港
仲唔諗定點出國?
我想講管理層先要經常應機
追人追事追錢

仲要好熟It做唔做到

下面有咩事,夜晚都要搵你apporve去做野
都係非常忙
Peter principle
又係呢D我睇你好,你睇我好,做嗰行厭嗰行,格離飯香嘅post
咁其實真係唔關IT 事
所有management都係咁 如果你真係覺得做唔到
唯有做返低少少grade 一世做bau task
咁應該岩你多啲
IT咁多範剩係得development咩

infra呢邊愈多經驗愈好你唔講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞