警方涉粗暴拘捕大坑西邨居民,是否濫權?

158 回覆
11 Like 140 Dislike
當年起嘅目的就係平租比低收入人士
點叫濫用?
後生仔努力返工養佢哋啦,人家賺咗

成世房屋福利,又唔使交稅差餉管理費,拆咗之後仲有成1球求你搬,仲要起返個新公屋俾佢住,佢哋同埋佢哋嘅下一代,努力工作,生多啲仔女,未來幾代香港人幫佢哋埋單
呢班仲勁過大陸釘子戶暴發戶都冇咁多錢收 仲要起樓俾佢地住 後生仔努力工作啦,呢啲福利冇你份㗎,人哋成世起碼慳咗你一世做嘢嘅人工 掠奪你仲要寫大字報叫你幫手 準時起身返工啦,要交稅啊
白皮豬英國佬冇諗過你哋咁閪懶,福利舐到尾,住咗大半世出邊有物業收租,叫你搬都要俾錢 計返條數圍村仔都冇咁爽
養你咁多年仲唔夠?
住左咁多年,都無儲到錢咪仲肉酸?
其實仲留係度嗰班大部分都七八十歲,都聞到棺材香,唔係咁易搵到單位租,更無可能供到樓
與其比咁大筆錢佢哋出去益業主,不如踢返個波比房署或者社署比安老院宿位班老人家似乎仲平啲
留港撚仲j 緊香港搵錢好易
又話移民撚要訓街乞食比人歧視
成班on9撐正苦
一地5毛
撐政府都唔撐班大種黑衣
香港就係畀呢班垃圾玩死
夠你地肉酸??住50-60年 住到人地重建都瀨死唔走
同班傻閪公屋撚一樣
講到自己咩責任都冇 慳慳埋埋就去日本洗
賭波賭股懶懶閒 自己廢就乜柒都入政府數
咩房署 社署啊 咪又係納稅人埋單
呃廉租房呃50-60年 仲要呃公屋
請問呢班廢人有咩貢獻?交過咩稅??

對佢地好 簡直對年輕人 對辛苦耕耘既人係一種侮辱
人地唔係唔咁做,班友係要人唔好資產審查同埋可以打尖即時上樓呀仲要係同區,咁你話呢班人唔大咬吖
支持警察執法,拉哂呢班享受半世紀平租福利租霸政府俾一百幾十萬搬遷費仲唔滿意

拉哂呢班人渣,社會寄生蟲
叫佢哋咪傻啦,光民村係寮屋村嚟,塊地係霸返嚟,學咩人講地契

如果間屋係佢哋,咁仲使乜交租俾平民屋宇
片入面個光頭仔: 我亦都唔知,亦都唔理
據了解,大坑西邨租金已凍結多年,4人家庭租金約500多元,6人家庭租金約1350元,10人家庭租金約2150元

笑死,免費俾你住咁濟,仲平過管理費
躝啦 成班大坑西乞兒
唔手指指唔識講野
香港真係俾哩班垃圾搞彎曬

仲有黎緊咩彩虹邨 坪石邨
重建完仲有得安置

真係唔怪得00後寧願失業躺平係屋企打機啦
乜柒都唔做 再出黎企係道德高地屌柒麥當勞加價
然後開post恥笑番工交稅買樓嘅人
跟佢依個整合,光民村係1952年果份所謂「業權」已經係1959年嘅時候因為當時政府修例要求拆屋嘅時候拎咗「補償」安置去「東頭村平民大廈」,或者喺靠1961年JR俾佢哋優先回遷大坑西邨(另一個「補償」方案)。

所以依家個著眼點係果班邨民有冇一個真正嘅「業權」,如果佢哋有一個真係嘅業權嘅話,當然係當市區重建咁,拎同區7年呎價去買樓/樓換樓。

但睇返大坑西邨居民明顯係無「業權」,只係有「居住權」(類似公屋租戶咁),依家政府搵市建收地重建只係因為平民屋宇公司唔屬於政府,用唔到收公屋重建嘅條例去收屋咁解,唔代表班居民係有業權。

集誌社篇文我都有睇,班留守居民一係就當間屋係祖屋,要代代相傳,一係就話市建賠得少,租唔到同類屋又有審查(一家三口有工作,個女將會考DSE),咁嘅訴求又係咪真係合理?
仲要最高賠80萬 等於幾多年租金???
個個都唔敢做資產審查身有屎 貪得無厭
支持打死為止 睇樓主條片 睇到我有衝動想去送幾箱水俾阿sir同埋送幾扎花去撐警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞