警方涉粗暴拘捕大坑西邨居民,是否濫權?

158 回覆
11 Like 140 Dislike
真心好撚癲,憑咩覺得自己拎到,廉租屋租戶嚟咋
不要問警方是否濫權, 應問被捕居民為何留港
貪得無厭嘅邨佬帶風向又贏
同以前大西北啲圍村佬一樣又食又拎仲嫌小
當然啦
呢啲從來都係民事嘢
呢班垃圾唔講,以為係地主
人哋要重建就躝啦
居然咁多正皮
香港以後有無民主無人知,
但民粹我寫包單一定會有,
就憑堅尼系數全球第一,係無可能和平過渡去民主社會
唔洗交地租差餉管理費
仲有得安置 仲有得賠80萬短暫租金安置

真係生性 拎曬賠償既租金去做首期
買美孚新邨已經輕鬆供得起
再想舒服d買洪水橋5千蚊呎價又得

呃都呃咗50-60年住 咁都仲想貪
建議政府應該學英國首相咁
將呢班人驅逐去盧旺達
一蚊都唔好賠

https://tw.news.yahoo.com/英國通過立法-最快3個月內將難民送去盧安達-074802261.html
濫權係一個問題,貪錢係另一個問題,而家係邊個顛倒是非 將兩樣嘢合埋一齊講啊
係咪真係有保證回遷/原區安置先?
仲有唔係70-80萬 個銀碼係跟人頭計
當真係比80萬佢地租至少5年樓 月租萬3蚊 仲未計生活成本會有調整

乜保障都冇就趕人走? 點解咁似某国做法
香港點會有濫權
認命啦
8、90歲嗰班慘
搵鬼租比佢哋咩
仲話要執屋搬屋

其他後生D嘅就算罷啦
計人頭 當你5個人 80萬
做首期 買間700呎村屋住都得啦
輕輕鬆鬆供

租樓租到有錢賠 cls
交2-3千蚊租賠80萬係咩概念???
當你3k月租 80萬足足“22年”租金

租樓仲講咩保障??咁平租住50-60年
對香港幾十萬人黎講 已經當中6六合彩
而家攞咗頭獎唔滿意 仲要貪埋成個賽馬會成個集團
80-90歲獨居???
交咗60年平租 慳慳埋埋都有幾百萬啦
住高級老人院都冇問題
Push
濫用咁多年,仲唔夠呀寄生蟲?
想知班人本身係咪撐警?

好心咪阻住警察做嘢啦!不要給警方添煩添亂!
老撚馮養你?

唔係話有一班有地契?
呢個位起樓前有條村
當時嘅祖屋拆咗交換條件就係上大坑西村住
唔好諗咁多啦 而家留喺條邨嘅全部都係退左休獨居長者

你有冇了解過佢地想要D咩?

對獨居長者黎講比起攞嗰十幾廿雞
佢地會想幫佢地排到過渡性房屋
以我所知係有社工幫緊
所以3月deadline 之後 仲有幾戶係可以唔洗搬走住

收樓重建唔係問題,但係係咪真係要做到咁肉酸先?
阻住國家發展 用國安法拉佢
再打到佢頭破血流喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞