依家仲覺得周星馳啲戲好笑係情懷定真係好睇?

220 回覆
24 Like 165 Dislike
完全同意。

反而周星馳果啲仲ok.....依家好多香港台灣大馬youtuber仲不斷loop緊星爺經典戲果啲對白,好多仲好好笑。

間中睇下星爺啲經典戲,仲好好笑。啱啱先睇完破壞之王個靚早餐果段
咪係..... 玩具都唔係抄brave new world,只係攞左其中一啲元素,講到話 "翻譯" 真係吹得太大。
同樣係杜sir拍,明明審死官都唔係咁
要靠踩低人去引人笑就低手啦
雖然有個豬籠城寨
但真係冇香港味。

不過依家睇番第一幕係有啲感觸
呢套啲電影語言勁撚癲

少林足球先係最無香港味
我會當濟公係大隻佬嘅輕鬆版
最佳拍檔1,2都好正。
衛斯理雖然唔係笑片,但小鳳姐果幕真係笑左

60-90年代根本好多廣東歌係攞正牌由歐美/日本歌改編
星爺最值錢係啲對白係佢講先好笑,如果第二個講就冇效果,仲有好多身體語言得佢先做到
仲有好多佢自己都忍唔到笑就出街
星爺好多笑話根本係玩廣東話同本地文化變奏,我真心想知佢去邊度抄番黎
話周星馳好多抄.... 呢啲本土野,仲有筆友呀,攤開電話簿呀,唔知究竟可以喺邊度有得抄呢?
唔記得邊套戲許冠文叫許冠英剪炸彈線,好笑
好似係賣身契
同埋佢好多戲會有前後呼應
Eg.逃學三開頭据床頭+用腳食麵
九品芝麻官馬戲團學飛刀,吞劍
唐伯虎開頭同三大才子講研究咗西洋敲擊學
少林足球都無香港味,但當年sars真係令好多香港人笑番.... 原諒佢啦
吳廣德
吳好緹
校長好撚好笑
真係要講參考, 周星馳有參考唔少七八十年代美國小片, 例如其中一套 Airplane (空前絕後滿天飛), 你會發覺劇情笑話嘅結構, 同埋節奏, 周星馳係有參考到
成套嘢都無出現過香港點有香港味
一個香港人望住成套大陸場景好難relate到
秘書:金經理呀嘛
周星星:係金校長
秘書:都係一樣啫
話佢抄
大把野都係抄但又冇佢咁好睇
成場戲高水準 , 退學→做雞→玩具槍?→試槍→同時又有劇情推進, 各種身份錯摸, 性笑話, 差異化 (Madam/于素秋/青春肉女波后)(曹達華/訓導主任/重案組之虎)(周星星, 于素秋個仔?臥底) (玩槍玩具槍,真槍)
佢有好多原創唔代表無抄/致敬:

https://m.youtube.com/watch?v=DQYjgqnTmJ8

https://m.youtube.com/watch?v=tDfZ5HmA6fs

https://youtu.be/mpYiIVBgIXE?t=5m25s

唔使貼星爺電影片段 大家應該一睇就知變咗邊套戲

星爺自己都話
佢創作方法係「左抄右抄,交叉組合,靈活運用」
但佢運用得好好 有value added
可以話係神級喜劇奇才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞