依家仲覺得周星馳啲戲好笑係情懷定真係好睇?

220 回覆
24 Like 165 Dislike
以製作規模同電影語言黎講呢套真係最好睇
咪樓主問佢啲戲係咪好笑囉
其實依家有好多睇返都覺得冇頭冇尾
中間既情緒好似比人cut 左成個鐘咁
前排睇返算死草
臨尾無啦啦就捉左阿歡
無啦啦就完
咁多年之後,睇過5百萬次都仲笑得出,其實唔只係啲笑位,星爺啲戲係真係好好,表情動作都好細緻,連同配角,甚至行過嘅路人都好有戲,同埋唔會放過攪笑嘅機會
周星星以前控制每個笑位係啱啱好, 無論係唔係佢自己演繹, 有時係正常劇情→連續兩到三個搞笑位, 反轉再反轉, 中間回歸一個好短嘅正常劇情推進→再嚟一個短嘅搞笑位做尾→過場

不過周星馳後期自己做導演都控制唔到佢巔峰時期嘅節奏, 好多時一個反轉嘅笑位太過長, 加上演繹者亦冇周星馳嘅級數, 所以變咗唔好笑
連啲閒角對白都好深刻
‘咁你認唔認得果個老笠你個樣個人呀’
‘你當佢臭豆腐咁食,觀感就會fit曬’
明知佢講乜,睇到個part 都會笑
砵蘭街167號黃色招牌青春玉女波后, 做左20年嘅老雞, 得閒嚟教量下~
收開幾錢?
哎~!?
得個知字 ....

三個人淨係4句, 有三個差異化笑位
上年睇影子大亨重映先知食神牛丸減價加價嗰段係 100% 照 dup
周星馳好多戲都係抄日漫

譬如食神係抄伙頭智多星
樓主係問覺得好笑係情懷定好睇

唔係問好唔好笑
唔怪得以前編劇要去外國搵靈感啦
原來去睇戲
依家露少少又話大尺度,講粗口都要就住就住,
咩都要就大陸,諸多限制注定收皮

以前d港產片好依家d韓國劇同電影咁天馬行空拍乜都得
痴住大陸真係乜都死
唔同年紀經歷睇有唔同感受 /解讀, 要深深體會,尤其而家解像度咁高睇到嘅細緻位會越多
你俾我肯定即場問
條橫丫腸係你既?
而家睇返好多都好offend囉,又取笑同性戀,又取笑愛滋病
細個睇係笑
大個睇係有所感觸
所以點解依家無論香港定荷里活都拍唔返以前啲水準
因為有你呢啲咁既人種存在
度條橋都要諗呢樣個樣諗有無你呢啲人存在
然後出嚟啲野咪不論不類到口唔到喉 下下就住
我終於知道咩叫做生不如死
我鍾意睇鄭中基做正劇,龍咁威同我要做model果啲,真係完全唔覺得好笑。
飛虎出征咸咸地有露點,整體唔算好差但真係冇邊part特別覺得好笑。
低俗喜劇好睇好多。
上次聽‘三叔公園’,灘叔話YouTube 而家瘋狂recommend‘追擊八月十五’,佢話睇咗一陣啲回憶返晒嚟,而家拍唔返呢類戲
我之前未睇過呢套,俾佢講一講心血來潮search 嚟睇吓
完全係浪費我時間,劇情同笑位都垃圾級
如果戲院睇真係要𠝹凳
笑撚死 實牙實齒話抄 但又講唔出
你不如收返埋啦
邊個夠膽拍,隨時俾A集團斬死
濟公睇完真係好壓抑,唯一唔會主動開嚟睇嘅周星馳系列
唔係掛.....成套戲最好笑果句,係成套戲最細果個靚妹果句 "叫雞呀?"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞