買私樓, 發展商回贈回佣約30%樓價比買家, 典解ICAC唔理?

152 回覆
125 Like 6 Dislike
我唔識法律, 但照你既理論, 直到發展商回佣比代理呢一刻應該無問題.

但代理私自回佣比買家, 咁幾本己証明買家係基於少比30%既情況下先買樓, 即係佢𥄲樓呢個決定唔係基於正價.

技術上有冇犯法我唔知,, 但已經對其他買家唔公平..
俾30% AA叫佢落力啲
個個AA都肯回曬所有佣金比業主咩
所以唔等於七折賣樓

再者,銀行估價同發展商賣價唔一定掛鉤
只要說好香港故事
其他乜都少事
以後出糧出七成回返三成俾公司
咁咪年年有人工加👍🏻👍🏻👍🏻
唔怪得新盤開親個個好似唔駛錢咁排,7折買一手,原價9折放淨袋兩成,排隊黨買家同發展商夾手夾腳做二手買家世界
Icac都要買樓嫁
發展商點會俾回佣個買家?

你搞清楚小小

係代理回佣俾個買家
小朋友,你做完功課未呀?
柒頭俾人炒咗未
欺騙埋第一浸買家嘅感情
你今個暑假做完作業,有時間可以自己搵資料多啲了解,就會知道自己係幾無知。

回佣是否犯法
一向以來行內均有出現,只要在發展商及其所屬代理行得到批准下作回佣,亦非犯法。例子就像你去街市買野,檔職員為熟客打折扣。除非發展商在委託代理時會聲明,開單代理不能把佣金轉贈予買家,否則會違反代理行與發展商之間的合約條款。

在樓市好的時候,有些地產代理經常以 回贈(回佣)屬於違法行為, 拒絕與買家討論回贈問題, 藉故向買家拒絕提供回贈並多賺幾個%佣金。 如果準買家有意要求代理提供回贈, 建議在appointment前問清楚或另覓肯回佣的代理。
唔好再推,唔係搞到班aa會然motorola
未夠鐘放暑假wor,同學
販毒都俾唔到30隻佣啦痴線,開得30隻佣呢件事本身已經有詐騙成份
銀行宜家知道發展商有大額回佣後做按揭都借唔足了
最後都係業主:屌晒你地老母
搭棚做市仲講到理直氣壯,服9左班aa
詐騙左邊個
建議當局要求地產代理要披露每個一手單位實收佣金 同埋 額外收到發展商既佣金/獎金

並寫入田土廳紀錄作參考
一詐騙公眾同二手買家, 製造虛價市場價格同交投量

二詐騙銀行貸款, 因為估價都只係用相鄰單位成交價做參考, 一手樓大規模搭棚做市, 已經連估價都影響埋

三詐騙股票市場投資者, 地產股盤數可能都有問題, 虛報revenue 有假數嫌疑

1. 咁係邊個既責任? 二手買家見到唔尋常既成交價唔會研究下? 回佣數字係應該係要寫出黎但回佣呢件事又好似無問題
2. 咁就呃到銀行點解今次會估唔足?
3. 唔太熟
話時話講左6版, 仲未有人名公司名樓盤名....想ICAC做野都要有資料....
你信回?
你睇君龍灣
算唔算呃你同銀行借多啲
樓主出山維持秩序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞