何文田128Waterloo回佣50%,油塘朗譽回佣28%

154 回覆
119 Like 3 Dislike
其實銀行會問個客有冇拎回佣,拎咗幾多,咁個客自己唔報,到有事就自求多福吧。
咁玩法業主風險好大,AA走佬,銀行低估值要抬錢上會,業主俾不起撻訂被追差價就直接虧損幾球。
其實點解唔係發展商直接「回饋」畀客呢?
怕要減價賣所以出高回佣吸客我明,但點解一定係檯底數呢?其實大把方法回水畀客,唔駛靠班AA
法例不容許發展商直接回贈而不公示。
但大把約寫成交後幾耐完成交易可以有樓價幾%現金回饋喎
我估係因為如果發展商寫到明係售樓單有呢個discount(同成交期discount個d一樣), 土地注冊處同成交合約價都會反映,但如果係台底同AA deal又冇白紙黑紙,個成交價就唔會反映
但土註唔係淨寫成交價,唔會計番個現金回饋咩?
某d折扣係會計,但唔清楚係咩準則
你可以睇睇呢個例子

https://www.wuchatprop.com.hk/%E6%96%B0%E7%9B%A4%E6%89%98%E5%83%B9%E6%89%8B%E6%B3%95-%E5%8D%B0%E8%8A%B1%E7%A8%85%E5%9B%9E%E8%B4%88/

但只可以講咁樣台底deal就一定唔計,發展商甚至可以唔認有台底回贈
無記錯發展商直接優惠,要寫落成交紀錄冊
咩呀 假設上手500萬買撻訂 發展商再用500萬賣多次中間係冇差價追 但發展商就要自己嘔回佣比下一手
上唔上到會買家事,錢又係事後回。發展商有咩輸?
有冇咁傻瓜比得起2000萬唔問多幾個agent?
做3單就可以走佬去泰國做土皇帝啦 成1000萬回用
痴線,幾百萬要經aa 先回到手,走佬點算
問題咁樣銀行就一定扣你回佣做估價,但你收唔到回佣就食自己去抬個舊錢,50% 啊。
買樓幾時都有風險,冒唔起風險唔好買
其實銀行好易捉到,見發展商第二輪放售,無減價甚至加價,但仲賣得好過之前,已經知有景轟
銀行遲下會唔會要求業主提供埋回傭紙
灰色地帶,個回佣有冇得拎根本冇人知,要真係搞掂曬六個月後,發展商真係有錢比佣,個aa又冇夾帶私逃先拎到到手
除非立法寫埋落合約,宜家張回佣紙好流,好多簽曬都可以冇得回
流唔流都好,始終有公司代表簽咗名,間公司走數另一回事

如果銀行要知,你唔俾咪唔批
話冇囉
可以參考下胡說樓市呢單
銀行估價會降低
https://youtu.be/7IhlRJWBhXQ?si=qYPFJBy5gHJ7hr1t
如果話無,但係其實係有就變成虛假聲明,銀行知道咗去報警你就麻煩
即時還晒所有按揭,仲要畀回佣差價既利息賠償
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞