拳擊 曹星如終極資格賽分站首圈止步 緣盡巴黎奧運

265 回覆
128 Like 36 Dislike

圖3之1 - (資料圖片/明報製圖)

巴黎奧運拳擊資格賽今(25日)於泰國曼谷展開最後一站,港隊「神奇小子」曹星如最終在男子57公斤級首圈不敵阿塞拜疆隊對手下馬,再度奧運夢碎。

圖3之2 - 曹星如(資料圖片)

圖3之3 - (曹星如IG STORY截圖)

36歲的港隊拳擊星將曹星如,在職業拳壇生涯取得22戰全勝,及至2018年宣布轉為業餘追逐奧運夢。不過,在上屆東京奧運未能如願的「神奇小子」,在今屆巴黎奧運再度受挫,早前在3月於意大利出戰資格賽首站於首圈止步後,他今於泰國轉戰最後一站,結果於首圈面對29歲阿塞拜疆隊對手艾斯哥諾夫全場稍落下風,最終在5名裁判最後判定點數下,以1:4落敗,無緣今夏的巴黎奧運,這或意味這名一代香港拳擊星將的奧運夢正式完結。他賽後在社交網Instagram的限時動態上載比數時的短片,並留下「已盡全力」四字作結。
無得揀對手既情況下
你唔係仲覺得曹君如會贏掛
博盡·無悔·
四年之約·不見不散·
估唔到咁廢
唔係話佢冇努力 但應該真係唔勁
君如
神奇小子
神奇在之前22連勝
轉打返職業囉
對手:唔係我勁,係你廢
有無真係識拳擊嘅Ching 分享吓其實佢實力去到邊
22全勝之後轉業餘其實有無贏過?
冇。第一埸已經輸比19歲伊朗仔
吹得太勁
依家德不配位
22連勝都打廟街呀伯,俾人捧完出嚟,一走出香港現晒型,次次國際大賽頭幾場就輸到甩褲,跟住話博盡無悔~交到功課鳩就啦
打贏河野公平好鬼
吹到不敗神奇
起碼入8強先收貨
冇得新手村刷屎來冇
世界好撚大,職業賽黎講未拎過WBO world champion都唔好話自己勁
仲要出面大把人拎過幾次

菲律賓拳王Manny Pacquiao係8個唔同級別都拎過world champ

鳥克蘭拳王係拎住兩屆奧運金牌去打職業賽,人地拉斯維加斯係呢個水平

就連大陸既鄒市明都係北京,倫敦奧運金牌,WBO蠅量級世界冠軍

咁你feel到個差距未
曹星如最終在男子57公斤級首圈不敵阿塞拜疆隊對手下馬, 最終首圈一齊用實在有啲喜感
笑死
https://youtu.be/3YU1q9KESOM?si=leRhNCcjgNdbYpEa

對手19歲伊朗,一開波防守都費事做
算啦,傳媒都冇話佢係香港拳王,最多都係叫佢神奇小子同鄭則仕齊名
夾埋陀地評判屈咗人地輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞