有無人用開美國信用卡

63 回覆
1 Like 13 Dislike
如果人在香港,申唔申請到美國信用卡?同埋值唔值得申請?

見到啲台仔好多都會幫人申請,所以想問下各位師兄有無經驗
要美國個 social security number wo (唔知係味咁叫)
無端端好難開啦水
我見好似用ae global transfer就避到
有hsbc premier咪可以us揾rm開一張
美國運通信用卡算唔算?
我見美版ae, 好似多優惠過港版,諗住睇下點搞
金卡 食飯 旅行都好用 旅行又唔多收外幣費用
grubhub uber每月都送現金credit用

服務又正
呢個真
1分對1分
年費又平
冇外匯手續費
人喺香港要美國既優惠 / benefits 有乜嘢用

wannabe American
食野 4x
機票 3x
酒店 3x
白金卡都好似幾好
Ching,你去美國ae望下,年費/里數都平香港好多
所以想問下,香港有無方法搞到
白金年費太貴 定位係旅行 (好似5x 同louge 加airline upgrades)

反而平日野無咩加乘

除非你成日飛 咁就好抵玩

(同埋做黑卡後補candidate)
我唔係香港搞 答唔到你sor...

不過美國通常一定要SSN

唯一可能應該淨係得搵amex睇下搞唔搞到美國版
可以開公司攞EIN開公司白金卡
香港plat應該係最球最貴
仲要轉咗做credit card唔係charge card
所以都唔想申請,年費就加,服務就cut
見美版AE hilton aspire先正
每年有free night,可以喺東京conrad免費住一晚,又可以係酒店食飯、搭飛機報銷
基本上一定回本
如果玩hilton積分,鑽石會員基本上喺酒店俾錢長期八折回贈

都係一個方法黎 身邊好多人chok間 ‘’一人公司‘’ 專門將屋企水電報business expense然後扣tax
都岩 amex見都有同mariott同hilton joint出卡
揀個心水hotel chain不停spam應該好L正

分分鐘可以transfer 白金 金卡儲落既加乘mileage去酒店卡用
我用美國白金AE卡
住Marriot Hilton 免費升級房間,仲會有每晚酒店credit通常$20USD一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞