美股認真討論區MMMDIII

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我出左好多paper!
等我mark低先
美股認真討論區MMMDIII
https://lih.kg/CoxKFgX
4點準備倒車接人
我發現連登真係一個小社會,有人一夜財自,有人日日賺,但又有人生貨水深火熱(有病/欠債/family issue/etc.),真係人生百態咩都有,其實都有d稀噓
邊淨係關連登事 呢D事日日周圍發生緊
美股日日升 連登仔仲有無人未財自?
我明,叫下春姐
禾d meta sofi weak af
連GME都+25%
ss
晨星(Morning Star)最近的報告指出,著名基金經理Cathie Wood旗下的Ark Invest,在過去10年損失近143億美元,以港元計算,虧損達到千億以上級別。Cathie Wood以喜歡投資「具創造性的企業」而聞名,其推出的ETF ARKK曾經在2020年升超過一倍,吸引大批投資者買入,連香港網民亦封之為契媽。

然而踏入2020年之後,美股高增長股的表現失色,Ark基金在2022年急跌近67%,單是2022年已蝕71億美元,成為在過去十年虧損最大的基金。

當然,如果熊市蝕錢,牛市能追回來,這也無可厚非。然而根據Morning Star統計,自ARKK於2014年成立以來,總回報為121.8%,而納指同期為329.5%,明顯跑輸大市,而即使是今年美股上升,Ark持有的股份包括Coinbase, Tesla, Roku, Zoom等,股價表現均明顯遜色大市。

雖然表現欠佳,然而Ark的ETF仍有近130億美元資產,投資者尚未拋棄「契媽」,不過在香港的討論區,「契媽」的熱度同樣大不如前了

琴日紅軍悼念日?
Tsla 2000 一鋪翻身啦
dllm call爆dell過er
唔夠膽大注,賺粒糖。抵隔離post位ching財自
雖然呢個問題好廢
但n card, dell 升咩?
DELL好似話出AI NOTEBOOK?
因為連郡主流係做熊
上次smci超預期都跌wo
Ytd 10.8%
跑贏機場債
股王 n card + 3% 都拉唔起 ES
junk
你身邊熊軍總司令 幾時焗N卡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞