英國大學之香港排名

41 回覆
20 Like 9 Dislike
識人入到, 1st Hon畢業, 出嚟返緊美資ibank, 搵好多
垃圾 撚有人識
Coventry呢
Warwick 都唔差吖
愛丁堡其實夠
Edinburgh始終國際排名高
如果公司只係睇排名
有時甚至仲好用過LSE
某幾間知名大機構會優先考慮
泰晤士世界Top 30嘅畢業生
愛丁堡有份 LSE冇份…
St Andrews就差咁啲…
不過讀得St Andrews一般都係文科
或者本身有家底/人脈
畢業後如留英就唔同講法
但Edinburgh 畢業生薪酬全英Top 5
地點問題 其實你夠有錢係解決倒
又唔係喺Edinburgh買咗樓
愛丁堡一定唔會唔入流
識得人寧願quit港大由頭嚟過讀愛丁堡
HKU/CU 去exchange有得揀Edin
競爭仲要好激烈
離題一講,如果個topic 轉左做

「香港大學之英國排名」

In general, 全部都一樣 無分貴賤
又倫敦又國王不知幾撚把炮
淨係個名都嚇死啲三姑六婆
結論係讀 Oxbridge 就唔使分咩類別
hku master 夠收埋一大堆英文廢到嘔既高材生啦。其實全世界間間U 既master基本上都係用黎賺錢。 唔洗係精英,只要你成績唔太肉酸,有錢就讀得。

即使係Oxford Cambridge 都係咁。
如果係工程科呢?例如electrical等
邊幾間U既排行係高
一拎出黎講就打晒飛機
如果係Mphil或者PHD呢?
Imperial 一定係
真 係d 野雞shitty u grad既人先會曬咁多錢報hku/外國名牌u master 想洗底 但當人問你邊間u 講讀master果間好尷尬
知識長輩肯定知 UCL > Imperial

同學/朋友排名 從來冇見過人擺LSE咁高
同意英國本土又係另一個排名
想知你識果個人quit左港大咩科去讀愛大咩科?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞