英國大學之香港排名

41 回覆
20 Like 9 Dislike
1. Oxford
2. Cambridge
3. Imperial
4. LSE
5. UCL

排名準則:純粹以講出黎有虛榮感(打飛機)既排名

部分同意
不能同意更多
以虛榮感做排名
UCL會唔會差少少
Second Low Hon都收讀Master
倫敦大學學院個名有啲柒
特別係三姑六婆
班師奶有可能識愛丁堡大學
都未必識得UCL
實際排名 (QS/THE/ARWU) 2023–24
#=1 Oxford (QS#3/THE#1/ARWU#7)
#=1 Cambridge (QS#2/THE#5/ARWU#4)
#3. Imperial (QS#6/THE#8/ARWU#23)
#4. UCL (QS#9/THE#22/ARWU#17)
#5: Edinburgh (QS#22/THE#30/ARWU#38)
以虛榮感做標準 可以將UCL換做LSE
始終倫敦大學學院個名勁野雞
23年嘅英國Big 5大學:
https://bmmagazine.co.uk/business/unveiling-the-top-tier-education-the-big-5-universities-in-the-uk/
同3姑6婆講識條毛咩 話英國讀London U 佢地已經哇哇聲 愛丁堡好唔入流喎 鄉下大學
睇黎要分3個類別:
同學/朋友排名
父母/有知識長輩排名
3姑6婆/無知長輩排名
要WoW Gimmick (三姑六婆)
一定係KCL 倫敦國王學院
不過啲人只係覺得型 未必係知咩黎
有親戚曾經搞錯Imperial同King's
愛丁堡始終係首都 算入流啦
逃學威龍都有拍 愛丁堡係最好嘅學校啦
香港都好似有個愛丁堡廣場
講真 倫敦大學學院個名勁柒
論虛榮感/知名度 愛丁堡大學完勝
利申 UCL舊生
無知長輩:
牛劍 > 愛丁堡 >> 倫敦XX學院
(Imperial = King’s = LSE > UCL)

知識長輩 (都要睇科)
唔係個個都讀社/商科
所以未必所有人都識LSE (參照HEC Paris)
以綜合類大學嚟講
牛劍 > 帝國 > UCL > 愛丁堡

同學/朋友排名
牛劍 > LSE > 帝國 > UCL > 愛丁堡
窩域依家係乜嘢級數?
幾十年前算幾好的,但係一路跌咗好多
Edinburgh古典大學嚟
底藴/影響力喺老一輩有一定地位
提起愛寶 班3姑6婆唔會聯想到鄉下地方
曼切斯特/利物浦 呢啲先會
我甚至懷疑佢哋唔識分倫敦啲Colleges
識得有人放棄三大 揀Warwick
都唔差嘅 不過世界排名差強人意
唔好攞英國本地排名同我嘈
將學生滿意度計落排名度 勁biased
英/中國/香港/日本政府都參考QS/THE/ARWU
首先個名有啲蝕底 華威真係少怪
三姑六婆一定未聽過
世界排名唔夠KCL/曼大揪
諾貝爾獎同Funding又少
Warwick係平板玻璃大學
同牛劍/愛丁堡呢類古典大學冇得比
返香港(商科以外)真係唔樂觀
認可度 我覺得同三大差唔多
勁過三大嘅英國大學其實得6間:
Oxbridge/Imperial/UCL/Edinburgh/LSE

UCL個名唔講以為係大學嘅附屬學院
中肯 Warwick 好似得個商科可以出黎同朋輩打飛機
就算係勁都係得自己知 d人問你係英國邊度讀書 係LONDON 讀是但一間講出黎都可以話自己係倫敦讀大學 個first impression 都有分別 當然讀Imperial LSE UCL 通常會講埋uni名

Edinburgh 唔入流個原因係個地點 唔係重點城市 d friend子圈子集中係倫敦時你on99咁 往返香港/去其他國家都麻煩 畢業個個落倫敦搵機會interview又係難搞
附屬London U既學院 有無人讀UCL會話自己讀Uni of London/London U 咁 叫得一個地方既大學通常勁野黎架
st andrews呢
其實KCL同UCL差幾多好似唔係差好遠
各位Ching 我最近有考慮去英國讀master of management,所以想冒味問吓如果照大家上面分析係咪Imperial> Edinburgh =UCL>Warwick ?
Warwick 喺英國係semi-target (IB/ consulting)
如果會返香港做嘢就Imperial>UCL>Edinburgh≈Warwick
想問問, 有冇邊間英國大學讀REMOTE IT MASTER係堅野?
一SEARCH就有間university of london但感覺好假咁...
Edinburgh, 威廉兩公婆都係呢度出嚟
柒咗, st andrews先係
讀王子學校係有貴族既氣質 但出黎社會做野CV Linkedin 寫Edinburgh/St Andrew’s 感覺好似唔夠撼
差好遠 UCL難入過KCL好多 KCL 我同期呀豬呀狗都有佢offer
咁CV 寫LSE 又真係好睇好多, 由其是ibank
Durham呢?有冇巴打講下
係 LSE好很難入 果陣好多朋友拎幾條A都係入唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞