雄安新區七週年!中國民眾直擊 感嘆如鬼城一樣

114 回覆
52 Like 3 Dislike

中國2017年宣布啟動雄安新區的開發計劃,這一計劃被視為中國領導人習近平的「千年大計」,成為當時全國的矚目焦點。然而,七年過去了,在中國經濟恢復疲軟之下,雄安新區變成了一座尚未完成的廢棄城市,甚至有中國民眾到當地一遊形容為「世界末日景點」。

雄安新區的預算超過人民幣8000億。然而,儘管投入了巨額資金,這個千年大計卻成了一場空前的失敗。2020年,雄安新區的高鐵站啟用,但現在卻只有一趟往返北京的列車,車站周邊荒涼冷清,讓人聯想到荒廢的鬼城。

如今正值雄安新區七週年,有中國民眾前往雄安新區旅遊後表示,這裡幾乎可以被描述為「世界末日景點」。儘管官方宣稱已完成了超過380個重點項目,但這座城市卻像是空城一般,與此同時,中國民眾對於雄安新區的期待也在不斷破滅。

民眾表示,「這麼大的城市大部分都是空的,但它的環衛和綠化,說實話做得還非常好,而且整個基建很漂亮。我也不知道這個錢是誰出,但是挺悲慘的,那整棟樓上只有那一層有兩個亮燈的,其他都是空的。我就納悶了,這裡沒有人,建造這些東西有什麼用?」

值得注意的是,中國政府曾將雄安新區視為重大發展計劃,但如今卻面臨著前所未有的挑戰。儘管中共高層曾信誓旦旦要將雄安新區建設成為政治經濟中心,但現實卻讓人不得不反思這一計劃的可行性。
其實 中國咁多山區窮人, 將D山區窮人 送去住唔得咩??

反正咁多樓已經起好, 但無人住
將山區窮人送去住, 可以補充人口

而且山區窮人 原本住緊 山區爛屋, 突然可以搬去頂級城市住, 一定當習近平係救世主咁拜
洗底太遲
雜賤平當Simcity咁玩都放唔到人入去咩
搬左入去,斷晒之前既社區人脈,如何維生?
政府派錢養你?
冇田耕
可以做乜?
管理費都無錢比
趁依家有得睇就好睇多幾眼,遲早雄安新區嘅相會變国家機密㗎喇
農民去城市仲要新城區可以打咩工?
冇人請你養佢?
支那好撚有錢,假新聞
山區D人可能要水費都未交過,一直用山水、井水
突然要由山區變住城市,好多野都唔同,搭𨋢、過馬路都未必識
我覺得維尼為左面子, 會強制 抽人搬入去住

類似當年 上山下鄉, 逼D年青人去山區
但今次係逼年青人 去住 重點發展城市
男盜女娼
刁民即係刁民…

話明「千年大計」,識D字嘛???
咪造謠啦,應該係習帝就快去視察,趕晒啲人番屋企,窗邊唔准企人,所以咪人影都唔見囉。
笑咩啫

明日大嶼 遲下都係咁
東莞重生計劃
因為無人住,所以環境衛生同綠化咪會好囉
都仲未3017
習近平仲係雄安起緊維生裝置
而家先7年
睇多993年先講喇
唔計老人,應該唔係咁誇張既,公司d呀姐都成日講鄉下

上次講用沼氣煮飯簡直係震撼
未係時候
下年打仗就發揮到作用
點生活你養班人?轉做再教育監房包食包住差唔多
肯生仔就一人派一間
開個高鐵站俾居民出入
無人駕駛車接送同送外賣送包裹
點會無人住呢
一個地方要發達,由農村到發達城市係需要漫長過程,仲有好多條件。
但係而家唔只中國,好多地方都玩超前部署,政府牽頭提前起哂所有硬件,然後就等人入黎,杜拜就係咁,卡塔爾多哈都跟住做,而家沙特都咁玩,整緊個neom出黎。好處係避免以新換舊帶黎既問題,唔駛煩拆遷搬遷賠償既程序。
雄安就係呢種玩法既極致,佢一野空降大量資金人力物力,令一個農村有左發達城市硬件,跳過哂所有客觀發展過程。中東佬咁玩,起碼當地本身有好多有錢佬,同本身有高利潤既能源產業。雄安就乜閪都冇,冇富人冇產業,就得耕田佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞