點可以令自己學識唔好咁計較

53 回覆
8 Like 13 Dislike
唔問就以後都會有條刺
咁不如早啲問
如果直係偏心既, 我會減家用 (心諗我畀家用你你轉頭間接畀撚咗細佬)
我同你相反 屋企最細 乜都無 錢比咗阿哥買樓
要住垃圾套房
搵counselling啦
呀爸背後仲有幾多樓你唔知既

死後分比你都唔定
咪結婚,就算要生仔女都千其唔好結
做人大佬計呢d?
我奶奶過左身,留咗層1600萬供完嘅樓比我老公阿哥,我老公就只有結婚果時比咗300萬我哋做首期

係唔公平,但錢係兩老,計嚟都係傷感情
唔洗諗咁多
你父母唔擔心你, 知你掂
擔心你細佬.

細佬咩都試下姐係仲係低層位啦,
我係佢既話, 自己事業有啲成績先敢問父母拎首期,
父母真係比都會同你(呀哥)溝通下,
佢唔識做
其實樓上講得好啱
係唔計就唔會計
係計就會計,好難調整
除非咩看破晒紅塵啲錢帶唔到落棺材乜乜柒柒嘅姐
你家庭又唔係咩富貴到一個地步對錢完全冇概念
大家都係要工作賺錢唔係好似何家(澳門嗰家)啲仔女咁攤喺度就有飯開

建議俾啲時間自我疏導
到有日啱timing咪順便表達下感受囉

老實你老豆啲錢始終有限數
佢自己都知俾得呢個就未必俾到第個,需要取捨
你係大佬,佢當你叻仔、生性,你唔出聲就默認你未必咁介意
因為就算佢知你介意,佢都未必可以話挖就挖得出同等嘅嘢俾你
當然佢可能另有計劃嘅
真係好唔舒服,就搵機會同你媽傾咗先
啲錢又唔係你嘅
關你撚事

你同我老婆一樣咁on9
佢老豆送左層900尺Monterey 比佢阿哥
佢就得幾球 好似求其打發佢咁
之後覺得好委屈係公司認唔住喊
唔洗對佢地咁好,直接表達不滿。
一家人要咁計都辛苦,不過直接比你家人知道你的想法都是好事,有今生無來世,有時無得計咁多
直接同作地講你銀住,不過你明佢地點樣咁做,叫佢地請你飲餐茶,之後就完左件事佢
直接講 你屋企氣氛咁好一定拆得掂
你咁諗
係因為骨子裡你係覺得你父母舊錢你「有份」
並唔係你自己所講嘅「舊錢係佢地佢地點洗都得」
「貪」係人嘅本性
即係你寧願奶奶有錢但分千六萬俾大佬而淨係分三百萬俾你老公
定係奶奶窮,大佬同你老公一蚊都冇吖

理性上係明白,但個「執著」就好難好消除
諗下有無第二啲位係佢地對你好過細佬?
兩老第日邊個照顧?細佬得到多啲照計要出多啲力
你介意因為你自己本身都窮

你試諗下如果你身家1000萬,你會唔care嗰幾百萬點分配?

再極端啲你有1億,嗰幾百萬你都WFC啦

努力揾錢啦,香港人!
其實真係冇得搞
我係做細
兩個由細到大都偏心大佬,佢大我5年
小事唔講太多,佢著乜我跟住著乜呢d 真係好基本
佢升中一,屋企唔係有錢,但聽當時老師講要買電腦
當時其實9成都係大牛龜mon同win98,佢地可能比人呃左買最貴啦
竟然買左LCD mon 同 win xp 機番黎,當時我小二

到佢好似中3~4?,佢地已經買左手提電話比佢

我?我考完dse 佢地都冇諗過要買電話比我
我一直好硬頸,就算自已返part time 都唔買電話住
就係想睇下佢地幾時會出手

我唔想出聲講,係覺得出聲就好似輸到冇得再輸咁

我知我好on9,咁執著做咩?

結果到最後都係要自已買,叫佢資助d,都係資得一半。。。

前排阿媽有事入左醫院,住左幾日,我最後一日接佢出院
佢好委屈咁,完來老豆同阿哥都冇探過佢(我自已搬左出黎),喊左少少
唔知點解我almost 冇感覺咁,直頭唔想望

老實講我真係唔識面對兩老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞