點可以令自己學識唔好咁計較

53 回覆
8 Like 13 Dislike
我31歲,屋企大仔

出嚟做嘢做咗8年,工作穩定~中層位置,今年打算結婚,所以上年同女朋友一齊買咗樓,大家都攞咗8成積蓄出嚟比首期,供就會佔大家收入4成左右,唔算太辛苦但一直以嚟儲錢都唔會太大使,供樓都預咗頭幾年要再慳啲儲快啲

屋企背景係兩老+細佬,大家關係一向好好,由細到大都好錫我同細佬,無話偏心。老豆做小生意,近幾年生意都唔錯搵到啲,上年我哋買樓都比咗50萬我當幫補我裝修。而我細佬細我5年,大家性格都唔太似,我可能每件事都要諗好哂先做,佢就chill啲free style啲,工作上就未搵到方向,每樣都試下先咁。可能因為咁,我父母一向都係擔心佢多啲,我有時都會同佢傾吓睇吓佢有無咩方向

近排知道父母去咗睇樓,原來佢哋諗住比500萬做首期買層樓,會比我細佬結婚住(佢都有個穩定女友),無問到佢哋會寫邊個名,不過大機會係寫細佬名。聽到嘅時候心係有啲銀住,但當然無表現出嚟。之後有時諗諗吓會覺得點解細佬可以廿幾歲輕輕鬆鬆有層樓,當然佢之後應該都要供啲,但好輕鬆?好似我同女朋友努力咗咁多年先做到嘅嘢,佢可以唔洗點付出就得到但另一方面我諗我明點解父母會咁做,佢哋應該覺得唔幫佢比首期,佢應該短期內都唔洗諗買樓,亦未必供得到。同埋可能見我同女朋友自己搞得掂就無問題

最近成日會咁諗,都承認自己係葡萄,點解輕鬆嗰個唔係我,如果比150萬我比350萬佢,咁大家都可以輕鬆啲?但其實佢哋啲錢點用我係無資格管,而且佢哋都幫咗我。所有嘢我都明白但都係會銀住,同埋發現自己原來都會咁計較,但計較只會令自己唔開心,有無人有類似情況,點樣可以調整到心態
留名
細仔係會擔心d亦都錫d
可能你爸諗住佢死左

直接將佢自住層樓留比你
首期都500萬, 層樓幾錢?

想唔計較好簡單, 合埋眼唔好睇唔好諗, 當咩都唔知, 話比自己聽自己係最幸福既人, 就唔會計較
其實冇架 一定係銀住架
針無兩頭尖 唔會有一視同仁呢件事
自己少諗d 唔好咁上心
問你意見 想講咪答 唔想講咪唔答
到你真係出聲既時候 計較既就係你

諗下自己叻仔有能力搞掂
諗下唔需要父母膽心你
俾我打兩拳唔好還手你就識
家用咪俾返細佬俾嘅十分一囉
點解要調整心態?你唔講就一律當你無問題架啦
況且你估咁易調整到?
係睇得開既人就會睇得開,睇唔開既人時間越耐越睇唔開,依家唔講過多2年同屋企人關係越黎越差,到時盞家嘈屋閉
講真 趁未成事出聲會好過之後屈住屈住
尤其俾你老婆知道仲煩
會喊既小朋友有糖食
比500萬佢地買700萬樓
葡萄就點都會㗎啦
呢啲野家家有求
日後咪攞呢樣野黎拗父母洗費問題囉
咁當然搞得掂幫到就盡幫
我唔同意開聲反面
但建議有時間獨處既時間
理性咁問問屋企人點解要咁做
開門見山咁講 其實我心理都唔平衡
但你地要咁做 想知點解

其實你應該唔係計較既人
只係你諗唔明白點解佢地會咁做
唔好自己亂咁諗 好易鑽牛角尖
但唔係每個小朋友喊都會得到相同待遇
社會從來都係獎勵懶惰嘅人, 懲罰勤力嘅人, 你睇吓公屋綜援去哂咩人手中就知道。

要怪就只好怪你咁勤力做咩, 乖乖哋做個懶人咪唔駛咁辛苦囉, 垃圾。

所以其實都係想震個答案姐
唔洗亂諗嫁 一家人冇咩唔講得
呢啲問題你直接問 其實好易就得到答案
能者多勞

第一日返工 ?
仲話中層
定你做公墓猿
能者多勞

第一日返工 ?
仲話中層
定你做公墓猿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞