日本youtuber黎香港參加鋼琴比賽 班評判聽到𢲷晒頭

203 回覆
281 Like 13 Dislike
有冇邊條片可以顯示到佢嘅天才性 想睇下
Lm
唔該曬師兄
https://www.youtube.com/watch?v=KDwBhMeipkQ
呢首其他個班youtuber冇咩可能彈到呢個水準
https://www.youtube.com/watch?v=223_K43iILM
15年前, 佢仲細個個陣用7個鐘由聽到編曲到彈返出黎 用左7個鐘
順便講多句 由細到大都睇到唔係彈開既人只要一見到彈得好快 一堆broken chord連埋就話哇好勁呀好難彈呀 好似上邊講到東方點樣點樣難彈
好難詳細解釋 但我只能講一句 冇必然關係 東方有唔少係外行睇上去好似好勁好難 但實際上唔係 比如樓主條片個首
佢係classically trained, 但佢係東京大學CS ug+碩士
果陣去比蕭邦係讀緊master
即係佢用自己既「副業」打人地主業天才型選手黎
(當然音樂而家係佢主業)
我最鐘意既月まで届け、不死の煙

利申有試過彈
彈係彈到
但完全彈唔好, out of control

其實都係睇邊個編曲
根本冇原創你想點易點難就點彈
我覺得佢唔完全係classically trained
但咁先勁雖然話就話由細學到大 但大學major連music都唔係
咁都玩到入chopin competition真係痴線
Hayato係入到蕭邦大獎賽既人 technical基本上冇咩野好挑剔
佢大學印象中係N展仔
本身彈琴只係興趣 雖然佢由細就出經常show
你當佢係半個行外人但可以鬥到班top 10職業搵食既人
我都正想講呢個point 樓主貼個條友大多都只係快但編曲上好簡單
同樣係個幾首可以睇下marasy版本 XXX教室佢12年前已經自己玩到用8度彈成個旋律, 手細少少咁樣跟住佢個種速度咁樣8度跳黎跳去真係手都酸埋
佢個d編曲的確係對一般人特別難, 啲又要隻手大又快又準又既位對佢黎講根本由細已經玩到食生菜咁
佢唔靠啲中二病嘩眾取寵野都上到既原因就係因為佢真係好撚勁 啲野難得黎個演奏技巧都係頂天 算跟得上佢譜都好難彈得出佢個種smooth到核爆既感覺
BTW個首不死煙已經係佢最最最易個彈個批黎 畢竟編曲上都係趕出黎
你呢首都覺得難既話其他出事wo
請問你點看 harami_piano ?
請問你點看 harami_piano ?
https://sp.nicovideo.jp/watch/sm29584483
以前ニコニコ呢條友連續十年喺發表會彈ACG歌
同classical嗰班一定冇得比
正路你要定義一個人喺音樂上嘅造詣要睇佢技巧同埋expression
佢channel彈嘅野我望落都係遊戲/動漫改編嘅歌嚟,唔可以話佢冇技巧,要彈到咁快都要返咁上下水準嘅
但你攞呢啲作品同Liszt,Rach,Scriabin嗰班人嘅作品比嘅話真係小巫見大巫(fyi呢班人成日寫啲好難嘅野
https://youtu.be/pTWg-jHXOdU?si=X94V7AdVj9WQnc4_
呢個list我覺得整得幾好,可以撳入去聽下「難」嘅鋼琴作品係點
至於講expression,呢方面係有啲主觀,聽咗少少我覺得佢冇乜flow同phrasing,聽落去似播midi咁
睇左一兩條片 無乜睇法
彈琴呢家野 夠用就得
你handle到彈既歌/arrangement 聽落都唔會差

同埋響地鐵站彈condition唔好既琴 係感受下氣氛only
比較多細節既歌 呢啲setting聽唔出乜野
估唔到
個比賽係咪有
10個冠軍 10個亞軍 10個季軍
朗誦比賽咁
個人感覺 佢個底好過よみぃ
本身手法都似自己本身以前有夾開band
論演奏技巧呢類以街頭做賣點既始終好難比得上坐定定個邊 但佢係同類黎講已經好好
Cateen同兩個層次
仲要入到third round
即係同反田+小林差唔遠
有冇專業級嘅片睇下
其實你知唔知練開classical嘅專業音樂人真係會將所有時間放曬係classical pieces度?依個圈子唔聽而且唔識pop嘅人大有人在 依家無人否定個youtuber彈得唔好喎 做乜姐你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞