日本youtuber黎香港參加鋼琴比賽 班評判聽到𢲷晒頭

203 回覆
281 Like 13 Dislike
佢完全就屈曬機!佢真係彈到合埋眼都彈到順又有feel
我諗在場啲比賽都係練技巧嘢
你冇姐,咪騎劫香港人
下次邀請 pan_piano黎
戴住黑超 但覺得佢好靚仔
學生s : 屌…
佢好似係職業作曲、鋼琴家果啲黎,以前都有留意開佢,好似過左200萬訂閱數
我記得佢
仲去埋旺角亂入太鼓比賽
雖然唔知佢彈得勁唔勁
但有時彈下呢D好易D培養興趣多過下下古典野掛
佢自己講過佢只係彈琴係搵唔到食
即係佢未到專業鋼琴家水準
但佢鍾意動漫歌,而呢個界別聽眾唔係要求佢彈得幾咁優雅或者高技巧,streetpiano最重要係帶到氣氛
如果你要佢彈古典,個反應可能就冇咁好
佢好耐以前啲片係正正常常既,係同另一個(一班?)youtuber 合作完黎,而家先玩扮毒撚扮學生。

以前有個youtube channel 「pocket wiz」,專搞呢啲反差既影片。扮毒撚去人地中學文化祭;搵超肥既肥婆去人地大學(高中?)文化祭表演;扮毒撚去人地婚禮彈琴;扮donki 職員喺donki 門口彈琴咁,全部都好好睇。

Pocket wiz 其中有搵過yumi 去扮毒撚彈琴,但自從pocket wiz 停止更新之後,就好似去左 yumi 個channel 到搞呢啲反差野。而yumi 條片有個揸機既人,其實就係前pocket wiz 既其中一個成員黎。
可能以為又係古典樂就無睇
啲評判做咗咁多年都好熟
人哋都唔撚係靠南下
係靠一帶一路啲亞非拉兄弟
興趣就可以
你要入主流就要古典野…
班上流就係要古典野
好耐無聽呢d
以前niconico有隻粉紅馬嬲都係彈呢種
city 果條勁好笑
話mix 香港多人識嘅anson lo 落去
yoasobi d 歌香港仲多人識啦
條友自稱自己做宅男,但係明明個樣就唔似明明就係靚仔,死仆街!
出貓唔好太高分
呢個手速係快,但聽不出感情同氣氛。

利申,我睇曬薛汀哲 裝小白片
Canteen 點同呀,直情唔同level人地去Chopin competition, 彈開classical, 只不過係鐘意改篇但吓d 動漫歌咁解,canteen 根本就係classically trained,冇得比
講真係首歌問題
因為我地成日聽到類似曲風
而且表達空間有限
呢啲音樂家最強都係古典
聽佢地嘅表演真係唔知點解會聽到想喊
佢以前啲片就真心唔係好得甩到仆街
而家好左好多 但勁既地方係公眾地方演出經驗多 越黎越得心應手唔會甩
單論演奏技巧係日本彈琴youtuber黎講稱唔上勁 不過佢名氣特別大
毒撚歌最勁應該係marasy
佢好似好扮野咁…好做作
老梁認同
技術本身好
東方歌出名嗰幾首基本上都係快、節奏感重、重複多
本身冇技術係連彈都彈唔到
就算手夠快但要每段都彈出黎一模一樣都係極難

聽落普普通通冇乜突兀,其實已經好撚勁

如果唔識呢啲技術野
聽到東方歌覺得雜亂我覺得算正常
比起平時既流行曲同古典樂黎講,的確係好撚雜亂,啲音塞滿曬每個音節,完全冇留白既空間

其實講得出呢啲我真係好懷疑你地本身究竟有冇去彈過東方啲歌.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞