IT唯一有樣好,移民易。

179 回覆
451 Like 131 Dislike
https://www.elderlydb.hk/申請綜援或其他援助/

拎足有成萬,我都唔明點解成日話香港冇退休保障,根本就好撚好福利
加埋2蚊搭車又唔洗錢

外國退休我就唔清楚,不過上面位ching 話800gbp仲係輸緊香港
普通文員 會計文員 短約政府工 呢d係香港都係稅後都係萬幾蚊,1800歐到,德國應該唔會低過香港啦
你黎黎去去都講呢兩個地方
會唔會係你無知啊?
同埋一失業己經可以拎UI
一如以往
亦都係一如以往咁多vpn移民
留意水準普遍都幾低
今時今日乜都咁低成本要走有幾難?
適應到先係難

正如大把天真仔以為氹到條女結婚就人生美滿打爆機,點知事與願違
大家真係唔好中計,讀Computer Science移民難、窮一世!

Software engineer / development 嗰班,
就算唔係過外國搵工,
有好多過其實同公司講移民之後,公司都會比佢full remote,人就過左外國但跟返香港時間返工remote 做嘢,袋返一樣人工去咗澳洲塔斯曼尼亞陽光海灘.

我如果唔係有家室都一定走咗.
咁去英國加拿大咪做唔到香港remote工?

你朝早訓, 夜晚做咪OK
同意
想走去邊?
你估香港冇?
而家唔只旺角
連街市(室外)嗰啲多人流嘅地方
都有啲爛手跛腳嘅磚材乞食啦

至於嗰啲嚟到香港
又窮又生又住公屋
你冇理由唔知呱?
緊係五係,是旦拎一樣架炸
fresh grad 都10幾萬一年
如果big tech ,FAANG, fresh grad 可以有廿幾萬
大把人30歲前有幾年經驗已經有30-40萬一年
搞到都想轉行,bootcamp
你有得香港公司relocate緊係好
你試吓移民去CA, UK,然後再去搵當地local公司
比你fluent / native Eng speaking都無用
印度佬同你差唔多skillset,平又平過你
點解要揀香港人
講左等於冇講
英國加拿大澳洲何嘗又唔係咁
lm
大陸Team 都係
所以話醫療科易移民既都係on9,換牌已經搞餐死,人工又低人一截
IT狗拍拍籮柚就走得,仲要起薪等於你頂薪
GOOGLE:
美國請印度佬 不如搬返去印度請 仲平
英國睇地方啦,利物浦係好垃圾
不過其他地方未必好似美國咁,窮嘅地方嘅人,民智未開,常識欠奉,思想保守,秩序混亂就睇一度度,紐約有啲個都可以恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞