IT唯一有樣好,移民易。

179 回覆
451 Like 131 Dislike
最快有身份 有咩咁慘
樓主都話自己會用bno visa 去英 無啦啦有啲人叫佢去美國唔知jm9
稅後30k 好多了
讀bootcamp住大屋
你正常就算轉唔轉perm, 一般relocate 應該要簽過份contract, 畢竟當地嘅法例都唔同,返工時間,福利應該都會有啲唔同

你應該suggest 反正簽過份,你又唔急嘅,就應該要重新睇英國Market 出緊幾錢人工,當然搵啲人工高但同role 嘅做benchmarking, present 俾你老細

佢就可以拎去同大老細或者HR deal details

你亦都可以講你去英國為公司帶嚟啲咩impact, 將佢量化你嘅生產力係值高啲人工同時match 返當地市場
917萬is nothing compared to cost on homeless and refugee
同埋如果你做嘅嘢有可能接觸同亞洲人,你嘅語言都會值錢啲

例如做call center, 咪睇下平時英國timezone 有幾多call 其實係來自Asia, 溝通時間都係成本嚟,呢啲全部都可以量化計錢去negotiate 高啲嘅人工
美國失業嘅話就變成低收入
低收入就可以有免費醫療 medicaid
medicaid 唔可以 cover 所有人
但至少大部分人都唔使破產的
點解係唯一呢?唔係人才若渴嗎
英國做it... Dan Abramov年薪都係得£100k
香港地執紙皮嗰啲係隱形富豪
窮到燶嗰啲呀婆多數係做清潔
連登9成人都係睇過荷里活,用下iphone就以為全個美國都係SV 曼哈頓啦
移民,最後因為唔適應,最後全家回歸,有啲人係真心唔啱移民,可能決心唔夠都係一個因素
來左
英國公墓員份糧少3成
依家聽d呀婆講份state pension一個月都有大約£800,佢自己私人個份就無問過啦,但條友買左架vw id3 做買餸車
計最窮個班,除左800gbp仲有冇其他?
香港綜援加+生果金+長者津貼都有10000,根本唔洗執紙皮
做solicitor好爽
移民英國後搵到GBP 90K年薪
唔清楚,無識到最窮個班
一人炸
綜援同長者生活津貼可以一齊攞?
德國稅後未必屌打
香港做IT 人工高過德國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞