BNO Visa 今年首季近3萬宗 按年升1.5倍

127 回覆
205 Like 13 Dislike
英國於2021年1月推出BNO「 5+1」移民簽證申請,英國內政部公布,至今錄得17萬宗申請,今年首季就有2.9萬宗,較去年同期升1.5倍,同時是簽證計劃推出以來第三高,至今共有144,400人抵達英國。

港府今年1月啟動《基本法》第23條立法工作,《維護國家安全條例》於3月生效。

英國內政部指出,今年1月至3月,BNO「 5+1」錄得29,571宗境外申請,與去年1至3月11,800宗比較,申請宗數上升1.5倍;而至今共有173,543宗申請,批出164,969宗。

英國內政部表示,2021年推出BNO「 5+1」,當年首兩季的申請數量最多,分別超過3萬多宗,此後申請數量有所下降,上一季度達到約1.3萬宗,至今年首季回升。

咁遲先起行?
又話咩移民潮完咗
續期
正所謂10個男人9個滾仲有一個仲諗緊
大部分藍
完咗?咩唔係話無移民潮咩
境外申請wor講緊
Official數字兩個係分開統計

On the BN(O) route, since its introduction on 31 January 2021 to the end of March 2024, there have been a total of:
173,543 out of country applications, with 29,571 in the year ending March 2024
164,969 grants of out of country visas, with 25,967 in the year ending March 2024
144,400 people have arrived in the UK (rounded), with 30,700 in the year ending March 2024
37,300 in-country extension applications (rounded), with 9,700 in the year ending March 2024
36,908 in-country extension grants, with 9,617 in the year ending March 2024
汁:
https://www.gov.uk/government/statistics/immigration-system-statistics-year-ending-march-2024/safe-and-legal-humanitarian-routes-to-the-uk#british-national-overseas-bno-route
經濟唔好
藍絲都起行
依加起行更多係藍
共產黨開始冇水派
咪係,去旅行返晒黎啦
今季仲多,膠餐具之亂,仲趕客過國安法
一直都有人去緊

同埋想同樓主講 點解要分"遲/早"? 唔同人有唔同因素&考量
其實最主要原因係IHS加價
之前話要儲兩三年錢嗰啲
咪兩三年囉
2020年announce bno visa
好多人都儲多幾年錢/陪多屋企人一陣
所以好合理
依批走既性質唔同早兩年
一開波大部分係有細路急走
依家係班20尾30頭都開始起行
各自修行啦
無事嘅無事嘅

大家都係IHS 加價之搞咗先,唔係想走嘅
點解仲有人走
係咪未試過min pay感覺想試下
試下申請姐,唔走嘅
3萬宗
假啦, 政府話冇移民潮
較去年同期升1.5倍,同時是簽證計劃推出以來第三高
香港推力太勁
創作力量同幻想...

10737喎
近三萬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞