機管局對麥當勞發警告信 要求機場分店售價不得高於主要商業旅遊區

307 回覆
622 Like 14 Dislike
因為好多都係淨係坐係屋企既毒撚
mark up 10倍都唔關佢地事, 係到鳩up幸災樂禍
明明機場食嘢貴過出面呢個問題俾人詬病咗咁多年
咁其他餐廳呢?
你唔入m記做真係晒料
成個機場的食肆都好貴
華人賤種真係無叫錯 仲有奴隸賤種幫商家佬
而家政府為民請命 你件低學歷憤青仲賤種過啲廢老藍絲 香港地底泥就係你呢種
為民請命?佢食水最深WOR
依家先警告?

不過都應該唔會減
班死仆街成日話商家改個名賣完全唔同名餐牌搞唔撚到算尻數
屌即係唔使解決問題喇
機場都唔俾markup係唔係痴線
世界上有邊間機場d餐廳同服務係冇markup呀
點仆街法?
世界上都冇咩邊個機場嘢食咁難食,又貴
主要係大公司問題
以前 大部份集團都係賣緊同一樣野但另開過間公司, 公司亦都唔同
咁就無得比較, 奶茶照賣但就貴4-5倍
但麥記咁大間野點會咁做
最後可能會迫麥記走
其實真係一個好簡單嘅道理
你機場請人人工都高啲啦!搭車入去車費都貴啲,咁你啲餐係咪要貴啲先頂得返條數啊?

你下下淨係從消費者角度出發,根本上就唔知道一個生意點樣營運,我建議你睇少啲抖音,多啲留意吓身邊嘅嘢啦。
賣深圳個價我ok
機場租金係好x貴。識間公司疫情前喺T1租個counter仔,兩張雙人床咁大左右,月租(唔包管理費、差餉)接近$90K。
機場鐵路票價可唔可以不得高於一般交通工具?
根據你既講法
我當5尺床 5x6=面積30尺x2=60尺
尺租1500喎
真係1500尺租唔可以叫貴啦
要叫搶
淨係而家佢可以有權影響你鋪頭定價 夠唔夠仆街?

又或者租戶要裝修 佢地又會限死鋪頭只可以係零晨做

疫情冇生意個陣 都會要求商戶開鋪 商戶唔可以無故關門唔開

而好肯定係租務條款有會保障佢地有呢個權力 你又冇得嘈
機場貴過出面, 我自己覺得主要原因labour cost會高D, 返機場人工應該高過出面吧?

鳩叫,斷佢合約啦
呢啲有咩咁仆街?
全香港D大商場都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞