機管局對麥當勞發警告信 要求機場分店售價不得高於主要商業旅遊區

307 回覆
622 Like 14 Dislike
機管局早年推出「市區價格保障」計劃,要求機場店舖的商品價格,不得高於主要商業旅遊區。不過《Yahoo 新聞》發現,不少機場食肆的價格仍比市區分店貴。機場麥當勞的新地貴市區 35%,亦不設「超值套餐」優惠;太興於機場售賣的「四寶飯」,與市區的「八寶飯」同價售 88 元。機管局回覆表示,去年至今已向七間商戶發出共 14 封警告信,機管局有權向獲發六封警告信的商戶中止合約。

以離境大堂的麥當勞為例,其單點甜品大部份都比市區貴,士多啤梨/朱古力新地於機場售 15.5 元,惟市區只售 11.5 元,相差約 35%;蘋果批於機場售 13.5 元,市區只售 10.5 元,相差 28.6%。另外,機場亦不見出售最便宜的甜品新地筒。

另外,市區一些長期優惠,機場亦不適用,例如市區多年來設有「超值套餐」,豬柳蛋漢堡餐及麥樂雞餐(六件)只售 29 元,但機場分別售 41.5 元及 43 元,價錢相差逾四成。
好呀, 減租先ok?
指導價
咁機場有讓利嫁,平租比佢地
又唔發信俾太興?
政府限曬全部嘢個格價咪得

五年計劃 都係咁啦
睇內容應該有
只係記者扶m記出黎講啫
太興於機場售賣的「四寶飯」,與市區的「八寶飯」同價售 88 元
放心, 減租都唔會減價,一向係咁
問題係先減租先有減價空間
上面班友咁都反
係咪做開奴隸
其實係咪全世界都係咁?
咪係
AA做得好
on9
條條例由機場開幕第一日已經有啦
機場少左客先來捉
唔係覺得咁樣會吸引到旅客???
唔止機場啦,唔同區都唔同價爭幾蚊
出個機場套餐,機場專用
得罪講句,香港機場啲食肆真係全世界最貴最難食,麥當勞反而係相對較平及食得落嗰間
咁借勢加價?
機場7-11就真係市區價
以前唔係話d 連鎖集團喺機場開既"分店"其實係唔同公司註冊?

例如麥當勞可能係麥當勞(機場)有限公司
加上依家望出去的環境不錯
麥當勞係機場入面嘅飲食消費算係最平,裡面連禁區外嘅大快活嘅餐都比中環貴十幾二十蚊,
哩啲係機管局一手造成,之前有人投訴太貴,機管局就話係市場定價,唔可以介入租戶商業決定。
唔俾人用親子會
太興於機場售賣的「四寶飯」,與市區的「八寶飯」同價售 88 元
佢有啲熟食餐都係貴過市區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞