12歲女童「Carousell」售貨 遭稅局追8250元商業登記費

176 回覆
214 Like 40 Dislike
買返來後悔放返出去有幾奇呀?
多就話可疑姐
你都傻傻哋
無啦啦你講咩支持唔支持 講唔講得出口
九唔搭八
守法咁應該Uber直接要收皮喎
終審法院判咗係違法㗎喎
女權虛偽個位係選擇性揀啲對佢地有利既事而行動
拎住男性同女性收入差距黎講,要同男性睇齊收入,而個收入差距係來自唔同行業而做成,唔係同工不同酬
但係又唔肯做啲高人工但係厭惡性工作

dc9 咪就覺得生計受uber 威脅而去篤灰囉,uber 犯法呀嘛,冇問題
但係dc9 自己又逃稅

類比唔到?洗唔洗再講清楚啲?
「首先你答我自己係咪支持法治社會先」
所以你唔支持?
Old news is so 唔識寸
你可以問翻baby kingdom 班守法師奶有冇意見
如果租人部車係打工,唔使商業登記證
自己係車主,咁即係老闆,咁就要商業登記證
上面兩個分別係一個要交MPF, 另一個唔需要。
如果uber 繼續做唔收皮,就代表dc9 可以揀客、逃稅、違泊、違反交通規則?uber 出現之前一直有架啦
西客唔犯法既不過絕對係主要吸引火力來源囉

同埋可以一齊做架喎,dc9 繼續篤uber
其他人繼續篤dc9
冇問題架喎
梗係支持啦
所以咪支持法院判決
因為的士佬無carousell send佢d資料俾稅局囉,個女都肯定唔係賣少少野咁簡單啦,搞到會俾人篤嘅,應該都做咗好多單啦。
咁姐係咩叫「搞鳩人」?你覺得係報復行為?
是否為獲取利潤
我都試過
留電話已經可以check到
恒生會SMS提我
我咪話社會有好多偽君子
同女權都冇犯法
咁你就唔好講咩「愛國+避稅叫虛偽?合法架喎」
女權都係合法
我一開始覆你,有證據就拉的士佬,你話佢地同女權都係表裏不一,我話其他人都係表裏不一,你覆避稅同逃稅有分別
我同你類比女權同愛國撚虛偽,你同我講的士佬同愛國撚逃稅定避稅
駛唔駛清楚啲?
Uber繼續做 同 的士狗揀客 避稅 違泊等等
本身係兩樣嘢嚟

Uber 繼唔繼續做 的士佬都有可能做出以上行為
所以兩者並無因果關係

而家並唔係討論緊火力來源既問題
講咁耐仲係到講緊定義嘅問題
估唔到三個字對你咁難理解
真係
香港稅率咁低
八千幾蚊稅一定唔止賣八萬蚊貨
— 該港媽2021年6月17日 在「親子王國討論區」發文,說自己現年12歲的女兒上周五(11日)收到稅務局信件及電郵

唔知佢交咗錢未
有冇link,想要啲原味襪
稅務局
戇撚㞗㞗
dc狗驚唔驚呀
追細路女都唔走去追D租的士揸既DC9?

果班聲稱月入得2萬,又唔係查既喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞