有冇懶人包講吓台灣發生緊咩事

52 回覆
5 Like 13 Dislike
民主制度從來唔可以話係絕對完美無瑕,只不過對比其他制度,佢係相對地最優性嘅制度,所以大家都會認為有民主制度好過冇民主制度

而民主制度嘅其中一個精髓,就係在於只要其中一方冇絕對票數上嘅優勢,佢就需要同少數嘅派別去協商、妥協,不同派別係社會上不同想法嘅人投票出嚟嘅代表,咁先至能夠盡量體現到整個社會裏面所有人嘅意見

今次嘅結果,代表着台灣人認為總統應該由民進黨去代表台灣,但係立法院,某程度係處理台灣內部嘅事,就應該交返出去比三個黨派去傾

而家其實係民進黨唔想同柯文哲呢個少數派去傾;隔離post話民進黨當選之後已經好鄙視呢八票

咁人哋而家咪兩個黨派各自代表自己嘅民意,去傾,傾得埋咪去按住民主制度行事囉

唔明白點解要俾民進黨講到係民主最黑暗嘅一日?
民進黨開議前屌9人地草包
而家又屌9佢地邪惡用心
得罪人多 稱呼人少
真係冇乜點聽過一個民選政府裏面,當冇一個黨派能夠在立法院佔大多數之下,執政黨竟然用高傲嘅姿態去面對關鍵少數派

歡乎,佢都唔會諗住去同少數派合作、協商,其實咁樣嘅執政都好有問題,可以估計佢嘅策略,似乎睇落去都係想借呢個機會擺爛,然之後將個矛頭推翻落去啲少數派別嗰度

睇唔到咁樣操作,係代表着尊重同面對佢哋嘅選民
我哋呢啲行外人都諗到嘅嘢,佢哋玩開政治嘅點會唔明白

但係佢都仲係採取呢隻操作,係好明顯政治計算過用呢一種嘅方法,寧願癱瘓政府四年、都唔會等有用嘅政策通過,對佢自己最有利

可以遇見未來四年就係不斷擺爛,然後不斷擦喊捉賊,走出嚟話藍色白色拖延執政黨施政、搞亂民生,叫大家唔好下一屆投佢地
簡單啲講,男同埋白合埋一齊過咗一個法案,可以按住立法院主席嘅意思強制要求所有人出席立法會嘅諮詢,唔答嘅話最高罰200,000新台幣
當然你亦都有權選擇回答,不過又係要主席同意,簡單啲講如果一啲商業秘密佢夾硬逼你要講你唔講,就罰錢,就連你今日着咩色底褲如果有關都一樣要答
唔明
所以單案過咗未
民主都要有好多前提,先可以真正實現到嘅。最典型又講到爛嘅例子,納粹黨、共產黨當年都係代表咗絕大數人嘅意志。

有一點我比較唔太認同,係台灣人並唔覺得應該係由民進黨去代表台灣,你睇大選結果就知,半數都無當選,仲要唔係差1~2%咁少。係咁嘅情況當選做執政黨,本身正當性已經有問題。

但好認同你話民進黨唔肯同民眾黨傾呢一點,根本綠營明知國會咁嘅情況,一早就應該要同民眾黨協商。自己又唔肯傾唔肯讓步,結果咪導致今日局面,呢啲就係政治代價。但最反感係佢哋又用阿乜水乜黨係中共代理人去鼓動民意,不過又真係好多人會信。
所以咪話民進黨。其實只係能夠靠賣芒果乾去永續佢嘅政權

只要一有唔順佢意嘅地方,抹紅抹黑話你係中共代言人,再搵啲傳媒側翼鼓吹一下,又可以呃到一部份人

That‘s on我話佢係傲慢.咁嘅情況,其實如果佢肯威逼利誘白色同佢合作,其實佢已經又係掌握到立法院嘅權力,當然佢都要有少少嘅退讓,但正正因為佢嘅傲慢,絕對唔肯退讓
啱啱上台已經咁,未來幾年想像唔到可以幾亂
根本台灣應該改做二輪投票
比你好似今年咁相對多數贏左但比例係40:33:26
你係對家你服唔服氣
仲要兩邊都玩到打爛仔交無哂風度
藍營叫人唔好出席就職典禮 綠營又屌尻人多數霸凌少數
咁兩邊支持者條氣點順 個政府認受性可以幾高
對,不過講起芒果乾,今次單嘢好似得芒果佬講得出重點,其餘黃嘅KOL好多都企晒係民進黨果邊,真係唔明佢哋想點

又,我覺得就算綠營想拉民眾黨合作,台灣政局兩極化都一樣會永續落去(好似講得廢話咁)。
不嬲黃絲KOL都係企喺民進黨嗰邊㗎啦

一嚟響嗰邊搵食,你一定要俾佢收編,即係佢哋係幫民進黨打緊香港線

第樣嘢,就算佢哋明知道民進黨有問題,或者亦都未俾佢收編,但係佢哋嘅受眾係黃絲,聽到國民黨已經覺得唔想聽落去,佢哋會講一啲自己課金嘅人唔啱聽嘅說話

你見到杜拉夫,拎到身份證前後嗰期,日日讚好台灣+側側地踩香港,但佢從來唔會下下響政治議題上突個頭出嚟,或者講啲好突破性、記憶點好深嘅言論,近排直頭唔見咗人,人哋呢啲咪真係搵食、遠離政治
本身條法案就好粗暴

藍白兩黨仲要用非常粗暴的手法強行通過

先引起咁多睇穿背後目的的人不滿

並唔係啲五毛所講「民進黨輸打贏要」

懶人包:

https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1716531123.A.92F.html
你話藍白用非常粗暴手法強行通過,但你貼條link係想點?自打嘴巴?
我求其quote其中一段:
【7. 為什麼只通過藍白版本?】

雖然目前二讀通過條文,以藍白版本較多,但《立法院職權行使法》的第22條、第23條、第46條之2,藍白都支持民進黨團版本,捨棄自己版本。所以也並非全部都是強行通過藍白修法版本。
咁黃絲又唔係全部都恰下恰下嘅,始終立場唔代表啲乜。

但眼見當年班學者,或者稍為有學識嘅KOL,今日係度打倒昨日我,真係肉酸到...杜拉夫係指杜汶澤? 其實我覺得佢幾醒水啊,典型香港醒目仔。

要比tax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞