有冇懶人包講吓台灣發生緊咩事

52 回覆
5 Like 13 Dislike
睇thread見到好多人講到水深火熱 上街遊行咁
但fb ig 新聞都無乜報道咁
想問下係發生緊咩事
點解會俾人封鎖得咁緊要
中國香港冇人敢講
唔係喎 台灣自己都無乜人報
全部字我都識, 但一 d 都唔明咩意思.....
你冇睇開相關新聞姐。
藍白係早幾個月選出黎, 有民意支持, 除非當初(唔係好耐)投藍白出黎反, 唔係睇唔出有問題
衰D講, 就算藍白話要投共, 你哋選出黎, 仲要無耐前選嘅, 都無野好講
唔明都無所謂啦 對香港人黎講當睇戲姐
重點:
藍白兩黨出法案想國會改革,增加立法院權力可以對抗總統,話制衡。同埋授權只要有五位立委聯署就可以叫政府官員,公司上台接受質詢,有虛假陳述,立委可以判罰

另外,藍黨果個花蓮王去完大陸後翻黎拎左個法案出黎,內容係打通中央山脈整高速公路入花蓮,預算兩兆,同要十年內做完。法案已通過

跟住突襲討論,韓國魚批准舉手表決,跟住係勁快情況通過左法案,無太多討論

即係藍白兩黨知未來8年都唔會做到執政黨,所以要擴權立院同綠黨打但食相太誇張,綠黨支持者咪出黎示威
https://tw.news.yahoo.com/%E6%97%A9%E7%9F%A5%E5%9C%8B%E6%9C%83%E4%BA%82%E8%B1%A1-%E4%BB%96%E6%8F%AD%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3%E6%97%A8%E6%84%8F-%E6%88%B0%E5%A0%B4%E5%9C%A8%E7%AB%8B%E9%99%A2-045900704.html

[NOWnews今日新聞] 立法院近日因國民黨和民眾黨強推「國會改革法案」引發亂局,超過3萬名民眾在立院外抗議,連國外各大媒體也跟進報導。日本《產經新聞》台北支局長矢板明夫透露,中國流亡法學家袁紅冰在今年二月就曾揭露,中國國家主席習近平曾指示要全面搞亂滲透台灣,「戰場就在立法院。」
個人理解,主軸國民黨想用國會貌視法去癱瘓政府施政

目前既格局係議會大,政府小

若然立法,如果國民黨操作得夠賤,法案通過後,賴清德幾乎等於落台

然而好多台灣人無能力去明白一切既改革,亦已經有政治疲癆

他們情願相信什麼也不發聲,社會也會變好,也能夠繼續維持左膠生活
中國人的方針係,即使最後乜野都通過唔到,係新聞上睇起上黎

民進黨都會好肉酸,好暴力

於是乎統戰既材料就會更多,更易引起中立派既共鳴
簡單:
立法院一人一票選出
藍白提議案,可限制總統
綠營總統唔滿意
發動群眾包圍立法院唔俾通過
▲ 2016年10月《勞動基準法》審查,民進黨陳瑩一分鐘把勞基法送出委員會,被稱做一分瑩;全程沒有實質審查、沒有公聽會、沒有廣納社會意見,無視底下在野黨立委狂喊有異議、不同意的表示。

2017年4月《前瞻基礎建設特別條例草案》審查,民進黨團強渡關山通過初審,召委邱議瑩無視底下在野黨委員狂喊有異議,逐條聲稱通過並直接裁示全案通過初審,不需黨團協商。

▲ 2019年5月《公民投票法》審查,民進黨蔣絜安趁著國民黨以為散會離席後,突襲逕付二讀,綠委大讚天賜良機,柯建銘事後表示做得非常好,優秀的戰術。

2019年11月《反滲透法》審查,民進黨在委員會中直接宣布逕付二讀,並未表決、沒有實質審查。

2021年12月審查「111年度中央政府總預算案」,民進黨團再次發動突襲, 將總預算案自委員會抽出逕付二讀,創下國會史上預算未經審查首例,引發重大爭議,在野藍白黃三黨齊聲譴責。

2022年4月《會計法》審查,即「國務機要費除罪化」,在野黨提出異議、 要求逐條表決未果,民進黨團五分鐘內強行通過初審。

●再來看看這次「國會改革五法」,本案已在委員會討論六天、開了三場專家公聽會、一場專案報告,相較於民進黨過去強渡關山,本案已經充分展現民主精神。

●反倒是委員會討論及黨團協商的過程中,民進黨團為了杯葛程序不斷進行冗長發言、任意打斷會議主席、針對其他委員發言不斷干擾,甚至提出40次散會動議,完全不想討論的就是民進黨,如今豈能顛倒是非?

以上在立法院 IVOD 都有完整的影音紀錄
癱瘓政府施政,前提都要民進黨有機可乘。而且本來立委就有調查權,而家你可以話係擴權(又或者按藍白陣營講法,係修法)。目前最大爭議係,民進黨一方話藍白條法案,令立委可以擁有超越司法同行政嘅權力,但問題係: 第一,法案本身有例外條款,唔係話立委想點就點,因為憲法釋字585有寫明係某啲情況下,被調查人可以拒絕作答(e.g. 涉及國家機密);第二,就算立委想入罪,本身都要送交司法部門,即係法庭去審理。

其實有無呢條法案,本身民進黨輸咗國會選舉,結果都會出現執政黨無辦法順利施政嘅局面。要怪就怪民進黨自己唔爭氣,變咗國會少數,呢啲係政治代價嚟。可況,總統大選係由8年前超過半數,到今日連半數選票都無嘅情況下當選,流失咗超過100萬票,賴總落唔落台,本身都已經損害咗執政黨嘅正當性。

我又唔見得台灣人無能力明白喎,你睇多啲兩邊嘅論述,國民黨係垃圾,無人會否認,呢啲又唔係今日先知嘅事,但今次民進黨啲理據都唔見幾立得住腳。
黃國昌同苗博雅,兩條友都係廢廢地嘅,都係鍾意講啲唔講啲
點會冇野講
所有黨都有參選政綱
投完藍白如果佢地做既野同政綱唔同
緊係要出黎反
淨係記得台仔最鍾意笑港仔被港警打
就係冇睇開相關新聞樓主先開post問發生緊咩事
然後個答案係要你睇返相關新聞
佢要懶人包呀嘛
要detail 就自己google啦
keyword都俾埋你 係咪要餵到落口
立委判罰可唔可以講多少少
點解有議會紀錄唔睇要睇兩個契弟?
明明有晒直播可以睇
睇撚埋啲有立場嘅懶人包
樓主問懶人包咪比懶人包
比撚埋正反兩邊你仲想點
簡單啲,就係民進黨輸唔起要發爛渣:過去八年,特別疫情嗰四年,完全顯出佢嘅無能以及腐敗,今次贏,只不過係因為佢哋口中嘅「中共敵人」繼續存在,但條芒果乾只能夠派到半條出去

所以,只能夠所謂贏一半,即立法院唔能夠過半,即係總統-立法院嘅權力遊戲,冇辦法一氣呵成,成個球場都係自己嘅人

佢遇見自己日後嘅政策,將冇辦法完全按照自己心目中想點做就點做,更加害怕成功通過,藍色白色將會傳召相關官員以及利益團體上去作聽證,特別係疫情嗰四年發生咗好多污糟邋遢嘅事,如高端疫苗、311事件,呢啲全部響過去嘅日子,民進黨用自己嘅權力完全壓咗落去、無需要出嚟面對台灣人民解畫

而家就係借住藍白一次合作推嘅呢條法案,用程序之名,去攻擊立法院

但從來在野黨監察執政黨,都係天經地義嘅事情,何況所謂嘅改革,聽說2012年馬英九年代已經提起,點解過去民進黨執政嗰八年,又突然平靜下來冇處理過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞