【康城又上報】康城首都會所瀕停運嚇窒居民 直擊業主大戰業委會爆罵戰

49 回覆
8 Like 3 Dislike

鍾太

娜渣

業主不滿情緒激動
事件發生後,首都前業委會主席張志董聯同多名業主在屋苑內多個位置貼出大字報,希望事件引起更多業主關注。《星島申訴王》向張志董了解事件,他相當不滿方國珊的做法,認為會所合約完約前一、兩個月才開會,做法十分不適當。他與多名業主到場與方國珊對質了解事件,《星島申訴王》亦就業主們提出的多個疑問請來方國珊逐一回應。

https://www.stheadline.com/voice-topics/3346346/
咩叫附屬委員會,第一次聽
方國珊嘅附屬委員會,佢大晒佢玩晒
鍾太真係好正,又中產
方國珊嘅行為越來越過分
十二點後珊話事
係中午12點後,同埋凌晨12點後,都係佢話事
每天話事兩次
又話中產,加少少管理費都嘈
港版加沙有咩資格嘈
中產同亂洗錢係兩樣野 服務費大幅加42%
你老母落廟街做雞過去十年都未加到咁多啦
轉載一位首都業主的說話

各位首都業主好:

其實做業委會主席或委員,是有力出無糧出的義工,是誰做?我們都應尊敬支持,當然前提是是否做得好,作為小業主,我會這樣去評分.

1. 業委會是否合理地有效地使用屋苑之收費和基金去管理屋苑內的服務和設施,業委會主席同委員是否有盡力爭取社會或政府付予屋苑的資源及權益.舉例:車場車位的電動車電錶是否已安裝(首都早已做妥而領都至今未做)?又例如屋苑是否對於環保有作出支持和貢獻,以我所知,首都獲頒某個環保獎.現屆業委主席方國珊是區議員,無可否認,於合情合理合法下她是可以得到較快之信息和資源,應對屋苑有利,各座業委委員都好落力按時巡樓,做義工算盡心力.

2. 屋苑管理處是否合適地利用資源調動人手將屋苑管理好?例如:在大風大雨時是否在適當時間開放停車場給住戶和業主通過,免受風雨所阻.

3. 屋苑會所是否做得好?會所之環境設施是否保養好?有否按時安排一些節日活動?例如中秋派月餅又或者在新年猜燈謎.

4. 屋苑之保安服務是否妥善?有否盡責按時巡樓或於停車場看管指揮交通?座頭的員工是否有禮貌?例如企立開門給業主和訪客.

5. 屋苑之清潔服務是否妥善?例如公眾地方是否按時清潔,各層之垃圾房是否整潔,晚上清垃圾時是否會影響業主和住客?地下垃圾房與週邊環境有否及時清潔?其實本人好讚賞,垃圾房前後一大片空地,雖然有很多人放狗,清潔工人都仍然時刻保持地方清潔.

6. 屋苑園藝服務是否妥善?例如有否按時節更換植物,有否保養好植物的形態和美觀.

7. 最後亦都係是最關鍵的問題,屋苑管理費收費相對所提供之服務是否合理?我試用最接近的屋苑作比較,如一期首都,二期領都,三期緻藍天.三期屋苑嘅設施環境都很相近,本人的評價是領都為,緻藍天一般.首都為好(我住首都14年).管理費收費領都最平,原因是座數多,單位多,所以分攤管理費較平.緻藍天和首都便差不多,首都較緻藍天有更多綠化.可能因此貴少少.關於服務質素,我之前到領都探訪租戶,在𨋢口發覺一堆垃圾,隔天再去,發覺垃圾仍在.緻藍天之職員都有問有答,但缺少主動.首都職員一般都主動有禮,座頭之職員更加對長者上落照顧有加.三個屋苑我都擁有單位.所以以此發表少少意見.

本人對首都服務滿意,定性為好,所以關於業委會.無論是A君做抑或B君做,又或者C君想做.只不過如果本屆做得好,為何要搵C君做呢?而C君的背景亦不見得光彩,可能話,未試過又點知呢?

參考最近樂翠台與領都之業委會事件,如果做得不好,任何有心人上得場就好難令之退場.作為小業主,好希望類似的事件,不會在首都發生.

最不希望便是見到以攻擊抹黑作為競選手段,例如方國珊是否真業主?新會所合約是否有不尋常的高價錢?如果有疑問,當然要追查.資料顯示:方國珊係業主法人所委任嘅代表,理應是可以參選或履行業委會的職務.

至於新合約平與貴,應該清楚依據合約的內容和質量作評價.當然平價錢不一定服務不好.收得貴,就要理解合約商所保證之服務內容和質量是否物有所值.

正如鏞記之燒鵝為何比坑口之燒鵝賣得貴仍然多人排隊?當然,正值現時經濟下行。是應該找機會找一個較合理之水平,反正現在已重新投標。由此,我會用現屆業委會以往及現在的業績去評估是否應該留任。

作為小業主,當然不希望有一個不適當之業委會服務首都。所以我以前都懶理,但最近於新聞看到領都和樂翠台事件,今次都會積極從各方面理解整個事件之原由。然後積極去開會同投票去選舉自己認為適當的業委會。

最後,祝願首都嘅業主,可以在首都安居樂業。幸福安康!

多謝大家。
緻藍天管理費3.08
首都管理費 3.96
點樣差少少
但係服務質素差唔多
完全唔知啲管理費去咗邊! 方國珊! 太過分
就咁睇佢篇文
首都設施多過人地(有充電位)
綠化又多過人
首都啲職員又主動過人又少垃圾
咁多樣野加埋管理成本(管理費)貴過人好正常
其實主要問題係咪港鐵,如果港鐵加佐一大堆要求增加營運成本,管理公司好難唔加價喔,就算無限招標個價都唔會減
唔係業主但可以做主席
冇可能直接同其他屋苑比較㗎,你個屋苑有幾多個出口,啲保安係兩間編制定係三間編制,全部都有分別!

同埋究竟呢一個屋苑嘅財政儲備有幾多,會唔會俾人哋特別高先?

點會唔知道啲數去咗邊,管理公司按照法例必定要定期向業主交代

你哋識唔識睇,就另外一件事
啲人話佢有車位
地鐵管理就係咁垃圾,想要管理好,買新鴻基!

唔係俾咗管理費就大晒,唔好咁低能
同埋呢中產平時消費都唔一定揀最平,佢哋都會睇埋質素,要睇性價比,唔會為咗揀最平而受氣

咩都講要最平去住公屋啦
國珊掌管一帶
康城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞