海防博物館將改名「抗戰及海防博物館」 重點介紹抗戰歷史 議員批沒配合主題、改名了事

79 回覆
3 Like 121 Dislike
你想個博物館講東江中隊殺神父 定講周圍偷嘢?
好撚恐怖養住一堆冇貢獻冇知識剩係識批鬥嘅廢柴每個月收十幾二十萬
講左點樣抽國民黨水未
唔知你係咪見到我留言
我阿婆成日講日本仔請佢哋食糖
鄧飛重話係建制派,套《明月幾時有》有講中共喺香港個個乜鳩抗日游擊隊喎(龍祥影視播,我見有周迅先睇吓),佢未睇過,重夠膽出聲,屌那媽,真係忠誠廢物
不如搵人講吓"回歸"咗之後香港個海防有咩唔同咗
有嘅咪所有嘢剷走佢再齋講呢D
解放大道東
毛澤東港
大灣城
習近平徑 鄧小平徑 毛澤東徑
啲記者報都覺得尷尬
就係要夠低智或者弱智先可以做到議員
保衛香港?東肛害死無辜梅窩村民就有

P.S. 請勿使用中共式詞彙,香港抗日戰爭X 香港保衛戰O;抗戰X 保衛香港O
宜家嘅所謂立法會仲衰過日軍搞嘅華民代表會,
起碼華民代表會唔會一味老吹皇軍偉大,亦唔會有90條廢柒月花過千萬。
抗戰,係當年反共嘅國民黨最早用,唔係中共發明嘅詞彙。
唔通游擊隊揸軍艦大炮呀?
香港屬太平洋戰區和日中戰爭無關,抗乜嘢戰?
提出問題既人都幾無腦,當時海防設施係港英政府整,唔介紹佢地,唔通講國民政府守衛香港?
又唔識歷史又唔識字
海防有乜問題,唔通中國無海防?
其實稍微有了解國情 現在基本上都認同國軍係主要戰場係大大出力 正面抗敵 打得好唔好係另一件事

可以把抗日變成愛國 但要變到愛共產黨 目前在香港 還是有難度
可能要配合上面既文宣,將敵後游擊隊化身成抗日前線中堅
總之共匪抗日時沒海軍 沒(防)空軍
東江縱隊只係鼠竊狗偷之流
其實中國係裡面大部分人都知道日本係敗於美國,
只係唔可以公開提,又唔可以提蔣介石統領抗日,講抗戰史實微博即刪即鎖。
咁當年嘅海港防衛又真係由英國皇家海軍負責
你想人哋點?
https://digital.lib.hkbu.edu.hk/1941hkbattle/zht/map.php

私心推張香港保衛戰地圖比大家
可以睇timeline 同人物故事
戰爭罪行入面都有
backup咗先啦,地圖無中共份,關站係遲早嘅事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞