海防博物館將改名「抗戰及海防博物館」 重點介紹抗戰歷史 議員批沒配合主題、改名了事

79 回覆
3 Like 121 Dislike
https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/229586/%E6%B5%B7%E9%98%B2%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A4%A8%E5%B0%87%E6%94%B9%E5%90%8D-%E6%8A%97%E6%88%B0%E5%8F%8A%E6%B5%B7%E9%98%B2%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A4%A8-%E9%87%8D%E9%BB%9E%E4%BB%8B
【有線新聞】即將改設的抗戰及海防博物館,有議員認為展品和設施沒有配合抗戰主題翻新,批評只是改名了事。

海防博物館9月改設為抗戰及海防博物館,重點介紹抗戰歷史,四個抗日歷史展廳會組合成抗戰主題展廳,會增設互動展品和播放抗日電影選段,包括電影金像獎最佳電影《明月幾時有》
以及《等待黎明》、《淞滬抗戰紀實》。選委會界別(教聯會)議員鄧飛:「剛才提到三套電影,我自問也是戲精,但是三套也未看過。」

有議員不滿新館名稱,又有人擔心換湯不換藥。

選委會界別議員陳曼琪:「好像只將海防館改名和簡單加匾額便完事,沒有正視大隊現有佈局和展品陳設極零散分布在不同展廳,這個是不顯眼兼不夠尊重的問題。」

港島東(工聯會)議員吳秋北:「海防博物館的內容大多數是英國統治的軍事設施,如何做海防?為甚麼還要用這個殖民色彩名稱命名抗戰及海防博物館?」

文化體育及旅遊局副局長劉震:「 『海防』本身是中性字眼,現在我們博物館有關海防的內容已盡量改用國家的視覺出發,如何講述幾百年前海防的故事。」

有議員建議舉辦特別展覽紀念歷史事件。選委會界別議員梁毓偉:「今年正正是林則徐硝煙185周年,當局會否考慮設立特別展覽,與內地有關鴉片戰爭的專題博物館合作。」劉震:「我們會考慮進行專題研討會,讓觀眾更加認識當時歷史。」

工聯會議員黃國亦說,政府不夠重視愛國工運歷史,建議明年「省港大罷工」100周年推出愛國主義教育活動,康文署指會研究舉辦活動的可行性,加深市民歷史知識。

港島東(工聯會)議員吳秋北:「海防博物館的內容大多數是英國統治的軍事設施,如何做海防?為甚麼還要用這個殖民色彩名稱命名抗戰及海防博物館?」

而家啲議員真係好低智,怪唔得已經冇乜新聞報議會討論情況
土共冇讀書出嚟柒
講到抗戰歷史點可以唔教呢句
七分發展、二分應付、一分抗日
沒有大日本帝國 就沒有新中國
等待黎明都未睇過,夠膽話自己係戲精
嗡乜鳩

海防唔係放軍事設施唔通放廚房廁所?

定毛語錄習語錄?
真係齋噏都做議員
我就提議成個拆左佢,入面啲展品當廢鐵溶左再整返幾十個共軍像
海防博物館講香港開埠以來海防壓史
改到得番抗戰都九唔搭八
抗戰歷史博物館都有啦
呢班所謂中國人根本唔尊重歷史
香港明明一圖兩制 講香港自己歷史做乜要由國家的視覺出發
要睇國家的視覺中國大把啦
駛鬼去香港呢個
佢地好似連尖東有個歷史博物館都唔知咁
入面成個展區講抗日
無啦啦鳩改另一個博物館
講埋D白痴野以為自己好聰明
點解唔問下經歷過三年八個月既老人家係咪真係好憎日本人?

佢地個個淨係話好憎韓裔日軍
係囉海防博物館前身係英軍砲台已經係原罪啦,應該拆鬼咗佢
英國人唔識海防
遲早有條街改名做解放路
返去整菠蘿啦工賊會
洗唔洗展埋67暴動?
傻鳩鄧飛自稱戲精唔識明月幾時有同等待黎明

香港抗日戰爭只有港、英、加、印真槍實彈抗日,
中共嘅講法,所謂東肛收集英軍摒棄嘅武器,咪係戰後老作,日軍係香港淪陷後清點挪到嘅英軍裝備,哩啲係日軍英軍有嗮記錄比對,日軍英軍嘅作戰日誌,無中共存在,亦無遇過所謂親共游擊隊,啲記錄都仲係英日嘅檔案館。
係六七恐襲嘅菠蘿陣,東肛就連放真假菠蘿騷擾日軍都無做過。

香港打抗戰時中共早就縮咗去中國西北,等日本削弱執政黨,串通蘇聯伺機控制東北造反。
可能佢誤會咗係期待黎明
英軍都係抗戰 其實同一樣野黎
連登一聽到抗戰就高潮
原來海防係殖民地色彩名稱
咁海防道駛唔駛改名?
仲有東京街咁有日本特色駛唔駛改?

港共係67恐怖活動搵埋啲左仔學校學生整炸彈放炸彈,
有左仔中學生係港共學校搞炸彈,自炸斷手,
俾港共街頭炸彈炸死嘅係唔夠十歲嘅細路仔女。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞