香港快運個手提行李量度架有問題?

151 回覆
184 Like 9 Dislike
有人逼你搭UO咩人地國泰加價都要你批准??
商品說明條例呀,識唔識呀?
屌你唔識就返印度啦,柒頭
3.2 kg,佔7kg 既46%...
有得寄艙點解要自己手攞
siri 出, 係自已唔睇就撳send
個喼拉鍊位可以伸縮㗎嘛
所以打橫入咪可以入到囉
宜家係你地班西客玩爛左人地個尺寸標準
快運先執得咁嚴咋喎屌你老母啦
邊會個個跟足
我以前有個登機gip
肥咗少少,都係入唔到
所以解釋到點解入到因航入唔到因快

因航嗰個打橫度, 個width 多小小都入到
因快打直度就入唔到
樓主pin返啦
uo應該叫呢啲垃圾旅遊page del post道歉
如果唔係就告誹謗
明明自己個gip過,仲要惡人先告狀
你之前quote個留言意思係度個內籠,如果同UO個描述尺寸不一致就報海關,因為違反商品說明條例
你就話執得嚴,根本唔撚對題

讀多幾年書,唔好吓吓屌人老母
屌人老母唔會令你講嘢合理合邏輯咗嘅
嚴同違反商品說明條例兩回事來
不如UO自己出個hand carry喼,咁咪唔洗啲客左度右度咁撚煩啦!
好多航空公司都係唔係太誇根本冇人理
買個7000蚊嘅篋跟住同人小氣個客艙行李費
係東京見過個空姐逐件放入去同你度
就算以前坐UO都慣咗買行李,上機只會帶一個細背囊擺櫈底,反而唔明啲人有乜咁多嘢要買要帶
就係唔多野帶就會handcarry上機
之前試過一次搭HX快閃日本冇買額外行李,回程8.x kg個地勤都冇理我照比我入
但個gip本身都2-3kg,其實唔擺得幾多嘢
搵把尺度咪得囉
講咁多做乜?
去Samsonite求其揀個carry on size,佢有列曬出嚟美國邊啲airline係exceed

已經唔講好多飛domestic嘅細機個行李架仲要再細啲
我通常係近近哋去台灣三日兩夜先會hand carry算數,唯一一次去日本快閃剩係帶衫都就7KG,之後都係不了
但我見UO check in係勁多人係寄一個大gip再hand carry細gip+背囊 究竟有咩咁多嘢要買要帶
其實係咪有需要統一/介定真hand carry行李嘅size?
短途2/3日係好方便
唔洗排櫃枱直入,落機又直出唔洗等行李
好過而家估估下有啲得有啲又唔得
做人做狗自己揀
可能家庭呢
買一個大喼寄,加一個handcarry
依家uo新限制可能仲多左呢類,2個人既20kg又唔夠用,32kg又太多,咪要20kg加多個細喼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞