教你點應付揸刀嘅人,台灣嗰個錯曬!

195 回覆
41 Like 630 Dislike
咁總有d時候係冇得走
今次係地鐵入面就係咁

卡比獸跑得慢但係高攻高防
事但捉起個細蚊仔一野車埋去,你癲過佢佢就縮
然後一齊俾人拉
《Mood》
飛刀近睇咁快
中要害特別係動脈、心臟
基本都收硬皮
除褲對撚住佢痾尿射鳩佢可能仲安全
21 foot rule
你未開到槍之前已經畀佢插死咗
都無受過training 點會去打
梗係走佬啦
就算受過訓練都係叫你學大陸啲公安用支叉叉住拉開距離
近距離佢用刀真係唔會博
真正有料嘅人係跑
定係大大力錫落春袋好啲
精通六式嘅戰士又點會比呢啲小事難到 一招鐵塊已經立於不敗之地
雙手接白刃
乞食N展仔
太真實
就算黑拳經常打死人嗰班都知道
面對刀手方法只有一個 往死裡逃跑
其實用兩隻手指夾住已經可以令對方暫停攻擊
你講到冇得走, 用「鬥快knock out人」黎比
唔覺得出拳knock out會比捉手易
有幾多人有信心出拳可以 knock out對手先
其實只要有刀埋身,你個腦都會有反應去擋
你可以刀都唔理, 集中精神knock out對方?
首先我無話KO一個人容易, 我選擇ko對方的原因係因為係一堆"差"的選擇入面, 喱個係"最唔差"的做法, 係無辦法之中的辦法
我所講的, 唔係100%成功的方法, 甚至中刀受傷機率都好高, 但你其他的做法受傷的機率更高, 正如你捉手我已經講左比你聽會有乜後果

而你怕刀, 只係你心理問題, 同怕拳一樣, 你要上場就一定要克服
你下意識縮, 令自己動作唔連貫, 失左威力, 又可能浪費左時間, 那怕係0.幾秒, 成件事可能就係中刀同唔中刀的分別
唔好比恐懼左右你行動, 係生死關頭你更需要冷靜

其實你咁講, 你應該完全無接觸過格鬥, 我更建議你搵個fd渣把假刀(間尺又好, marker都得)實際試下點做會更好。 始終格鬥係需要用實戰好驗證, 我相信咁樣你會更好理解成件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞