政府揭港大牙醫學生臨牀訓練不足 課程認可瀕臨遭牙管會取消

88 回覆
30 Like 6 Dislike
淨係睇醫生整牙呢啲嘢就應該要移民
蝗蟲一嚟到就話要洗腎照大腸驗子宮驗驗血⋯
搞到香港條輪候隊水蛇春咁長
好似已經有第一屆graduates practise緊
(早排喺ig碌廣告碌到有間嘢有shitty grad嘅獸醫
你同你supervisor 都幾delusional
大學排名 唔係大學學生排名
講真 就算歐美名校都大撚把垃圾啦
ucla嗰堆uc系 大把cc碌入去嘅垃圾
所以間大學勁唔勁 係唔可以100%反映啲學生勁唔勁(當然多數都有關係

同埋都係嗰句
而家一路講緊嘅 都只係undergrad
你要知道對一間大學嚟講 undergrad其實真係唔係咁重要
要睇都睇咗postgrad質素先
又平又唔使排咁耐,香港租貴人工貴已經輸了,班牙醫遲早要北上返工
中囯香港政府話係你就係唔合資格
50蚊就醫好隻牙,你仲有得訓住係到跟機學野,物超所值
Pin this
你好似無直接回應個問題
第一句咪應咗
一句到尾 本科生只係一間大學嘅其中一部分(仲要唔係真係好重要嘅)
教學質素更加可以話係wfc
正如你唔會用一間大學有幾多校工或者校工質素如何做排名準則
You sure?
Dental學生係真係要落手落腳做㗎喎
或者可能你咁啱係去做demonstration而唔係真係俾學生落手落腳做?
直情應該做intern做到2047啦
冇返20年經驗都唔應該出嚟做註冊牙醫
搞咁多都係搵籍口要廉價勞工only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞