政府揭港大牙醫學生臨牀訓練不足 課程認可瀕臨遭牙管會取消

88 回覆
30 Like 6 Dislike
最好個個畢業要考執業試先有牌
排到2046都未到
政府唔夠牙醫,要逼牙醫係政府實習,而家搞越來越多新聞出嚟
以前香港無牙科讀,所以好多第一代牙醫都係菲律賓東方大學/仰光/馬來亞大學
屌你….乜撚嘢世界排名咁虛
書本上係唔夠落手落腳做咁好
香港啲大學不嬲出名課金刷grade,早已經係公開秘密,認真便輸了
我哋長官有得快啲睇牙洗牙先係當務之急,唔係邊個幫你維護國家安全
而家先知
教得仲廢過內外全科自學士
大佬大學排名呢啲靠研究
關啲undergrad撚事咩
你最多咪話佢啲professor有料
dental收嗰啲master 好似本身已經係註冊牙醫 咁梗係要做
咁平心而論 對一間大學嚟講 佢嘅學術影響同搵funding嘅能力 係遠遠重要過教學能力
計得少甚至唔計都係情理之中

如果我同你講 大學排名係冇計啲學生有冇得上莊
你一定屌柒我話吓上莊關大學勁唔勁撚事
而喺大學心目中 教書都係一樣
post grad
牙醫係牙醫,唔係醫生
牙醫都係醫生
人地dr黎
唔識就收埋啦
醫生係medical practitioner,你搵個牙醫自稱medical practitioner我睇
我去過一次,. 俾啲學生整左個幾鐘, 最後係由老師埋尾 , 不過都十年前
又咁講

缺乏臨床訓練係咪最近呢幾年嘅事先?

如果一直都缺乏臨床訓練,但係出事嘅新聞又冇乜,咁又真係睇唔出個臨床訓練有幾迫切喎
假成績,假實習,假學生,假大學
有次喺港大附近西寶城附近洗牙
相熟個個牙醫走左
姑娘話畀個新既我
咁洗開幾年咁信住先
點知條新牙醫洗到痛到PK根本唔熟手勁騰雞

卡片寫 Dr. Li
但返去check 個list睇到係大陸拼音 freshgrad💩
咩係大牙 醫學生
無錯,嚴格黎講牙醫唔係醫生 ,係譯名問題,唔通脊醫又係醫咩

dentist 同 medical doctor 個發展源流都唔同
其實hku postgrad先係有水份嗰個
反而undergrad係等同甚至好過英國啲top school

利申:聽我postgrad老細(英國產)講
牙醫出事而死人嘅機會應該細過醫生出事而死人
而冇死人嘅醫療事故係好少上報紙
加上牙醫大部分係私人執業 就更加易冚得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞