九龍城寨之圍城|政府擬展出廠景作打卡點 田啟文:成事機會低 涉維修管理問題 冀當局決策有清晰規劃方向 非僅因熱播才決定

229 回覆
275 Like 15 Dislike

諗起日本之前個九龍城寨機鋪整到好靚
你知唔知好多外國遊客對九龍城寨好有興趣架
Cyberpunk呀
冀當局決策時有清晰目的及規劃方向,而非僅因電影熱播才有此決定。

正 秒殺
九龍城寨景 未放返係九龍寨城公園
perfect match
不過岩既 邊q個去main個場做保養呀
搵政府做搞搞下就唔似城寨嫁啦
電影公司又會同你main到個場
估?
你自己計下條數都知
再唔係睇多次田啟文講咩

仲有上面講緊博物館,你搞清楚係港產片博物館定城寨博物館先
城寨好多人有興趣,咩興趣?吸毒?曱甴老鼠?
如果淨係建築物,咁興趣係咩?
如果係舊香港,歷史博物館都有過啦,又唔見得好多外國遊客去喎

你叫海洋公園整個城寨主題園區仲好過整個港產片博物館啦
定你仲係覺得電影博物館係好多人有興趣?
文化博物館都有類似嘅嘢,一樣要執啦
咩牌頭唔同,你開個電影博物館咪都係擺返文化博物館d嘢啫

又唔見文化博物館擺pixar 展d人會話牌頭唔同所以唔去?
不如喺尖東永安原址整返個成龍燈條,比遊客體驗吓由3樓捉住燈條瀡落嚟嗰種快感🤡
避雨位我一直以為喺澳門
南華會小賣部唔係一早內部翻新變晒咩?
天台應該冇乜變化但唔對外開放、觀塘大排檔重喺度嗎?好少去果邊
lm
GROUP埋 GROUP埋
整返個香港影城

有冇得諗?
政府出名效率極低
政府係醒就一早話保留啦
唔明你講乜
田雞嘅講法咪間接認套戲收得囉
仲有荔園宋城
重慶森林快餐店變咗7-11, California 都執咗9年
得返半山扶手梯同士丹利街大排檔仲喺度
濕9官有得威就出黎哂,仲想用稅收去管理?
廠景本身就唔會預長期用,好多用料都好流好易爛,點樣展出呀

陣間啲遊客成隻門同你拆落黎
佢講到咁直接,得唔得架
寨城係舊香港既一部分
但舊香港唔等於寨城

大佬你知唔知外國/日本對九龍城寨幾大興趣呀
Inspire左幾多動漫作品呀?
仲要好多攝影書既作者外國人呀

你鍾意叫主題園區又好博物館都好啦,其實無衝突

點解你會覺得經典港產片d人會無興趣呢又?
點解你咁堅持文化博物館入面既野=港產片博物館展出既野呢?
人哋universal studio做緊啦

其實可以諗下夾op或者迪迪尼玩期間限定㗎

反正都砌咗,係安全嗰part唔知搞唔搞得掂啫

佢哋識玩就收個平啲嘅special價淨入場睇呢堆,再加啲package玩其他,總之唔好一開波就夾人full price 啦

俾香港政府攞到個廠景、冇燈光師傅打前期專業光、冇劇照師傅後製….
咪同上年1881聖誕個打卡位、東涌街市冇乜分別。
好極都唔會靚過之前嘅香港歴史博物館、海洋公園個老街

長展又唔夠橫店、佛山等大把影城己起好大大個老香港區鬥⋯⋯

連深圳都早已起咗個

上年夜繽紛嘅level, 天知道佢哋又使咗幾多錢起

講果位官可能唔知逸東街市一早係玩城寨風

博物館被政府關注前

博物館被政府關注後,成個區變咗紙扎咁…

算數把啦,香港地真嘢日日拆唔切咁
紅左先黎話整
一早叫M+接手又唔撚接
抵死啦
如果開到,大陸台灣大馬都大把人排住隊黎
話港英年代有咁多豐功偉績同好野,梗係要拆。
不過城寨佢地可以話港英年代有黑暗罪惡溫床,黃賭毒樣樣齊,可見港英管治不力,梗係可以大吹特吹。
最重要係敢言。
最有遠見咪上世紀玫瑰園計劃囉。
97後邊單有遠見.... sorry,我數唔到了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞