1997 年供樓要9 厘息

77 回覆
43 Like 8 Dislike
講經咩

香港一路都無得自己加息架啦

要跟美帝架
回歸祖國利好
而家都未到9厘, 供樓都唔係太辛苦啫
合理水平
On9 la 個時樓價都高 唔識唔好尻催
你睇到果陣時樓市年年升到咁,一定借盡佢啦
當年好似一般只做到15年
只要唔生就唔洗還
嗰陣人多學位小,有啲啱啱先升做大學咋
D 銀行家陣4% 都做唔到
你點知的
你睇下97高位買嘅 牛市左幾多年先平到手啦
up得就up
又咁講 貧富懸殊係必然存在
不過要睇高息壓制資產泡沫 係咪大過收息既資產增長
對窮人黎講係咁都唔係咁易架啦
因為現金唔會升值, 加埋通貨膨脹, 現金會貶值
樓價呢幾年係跌, 但過去幾十年都升, 但計通貨膨脹將來大跌機會唔大, 人工不斷升, 點都無可能人人買得起私樓
事實全世界磚頭都係升。

其實係通脹, 貨幣減值

得人工追唔到通脹
當年入息中位數先9k
當年搵到2萬 類比今日你搵到4萬
4萬點會屎都冇得食??

另外97年 淘大都要over200萬
當年8成按揭 借貸160萬
7厘要月供過萬 一早已經over入息中位數
而且200萬買入 你挨到03年跌到得番50-60萬
買樓幾年唔jump你都已經好本事
遲下大學都失業啦 有AI 唔通大學生運算力快得過電腦
就係太多人喺低息環境做金手指,冇人實打實做嘢,低息定高息窮人都食屎嫁啦,經濟好班友就話樓價追唔上,息高又話啲cash cow嘅息仲高過自己成年搵嘅錢

唔同時期發達嘅人都唔同,但呻窮嘅係一樣,都係使撚晒啲錢嘅人,做唔到原始資本累積嘅人,喺個社會乜都做唔到
讀大學都係要幾十萬,根本依家變咗逼你畀錢先喺社會有份正常工

呢個社會嘅入場費愈嚟愈高,父母輩唔努力,後代開局已經負數,想像下揹住學債再交家用五年,你同一個冇學債冇家用嘅人已經可以相差五十萬以上,其實依代嘅人係唔使點玩
但問題係degree holser數量比例呢
果時可能係講緊同年齡人既top10%
依加隨時係2,30%
嗰時200萬係咪同而家500萬樓呎數一樣大先
關乜撚野事呀 咁阿爺做左咩呀
口吻咁似樓下公園呀伯鳩UP幾句咁
洪水橋90後依家供緊二萬六,升番到97年果個水位,要唔要四萬五月供?
果陣咩都升到仆街
日日都nvda咁,正路啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞