1997 年供樓要9 厘息

77 回覆
43 Like 8 Dislike
點解都炒到咁癲

因為果時樓價對比人工仲算低,9厘都負擔得起
後來各種金融風暴導致長期低息同QE,吹大咗資產泡沫
結果呢家弊了,市場過熱時政府先發現自己無好似以前咁,有咁大既加息空間,否則會一炮過蹺起啲樓奴

債係要還啲
阿爺要臉,點會一收返香港就俾樓價跌呀?
係要還,不過係未來無資產個班人還,印咗嘅銀紙又收唔返,咪只會不斷資產膨脹,咁冇資產嘅人咪冇得升值,咁咪令到貧富懸殊加劇囉,結果咪又係窮人含撚
諗住升值,cover得返個息
啲樓100萬咋
又好似計回報 (租金收入)
仲低過買美債(5.4厘)
定期(4厘)
有人買因為諗住樓價會升咁on9
1997 年樓價好高喎

你當咗2003年?
所以我支持higher and longer,5厘息環境應該要維持多十年八載
咁竭止資產泡沫進一步膨漲,拉長嚟等經濟增長慢慢追返上嚟
但息口97前仲高喎,而且97前魚翅撈飯個年代果時係平均1萬月薪買200萬樓
呢家係平均2萬月薪買500萬樓喎
留比傻好供啦 。 到時又口震震講自住驚閪
定期邊有得做咁長,
間間銀行都係得短期定期, 你估4厘真係做到一世咩
你睇會繼續加息咪買美債/做定期,
但如果繼續減息,你定期完都冇得再咁高回報,
除非你買十年廿年美債,但買長期美債咪一樣要冒加息債價跌嘅風險
哩個世代唔會低息啦…
又話加息又話減息,到底係加息定減息?
咪鬼財演咁

只要你一買左美債, 當你做十年就鎖死左未來十年有4.42%息,
出面加息減息都唔關你事
容易借按揭
碌卡比首期就得
你做乜鳩,咁你即係睇升定睇跌?
出面加息,你咪一樣鎖撚死舊錢冇得郁,收少好多息
減息你個十年期美債先賺息賺價,

咁同買樓咪一撚樣
97年果期,定期都好似去到8-9%
以前使咪供三十年先?
係,用CCL計而家都只係貴1997 45%
可以嘅,不過手揸緊一兩球美金嗰啲做定期一年收嘅利息都多過普通一年嘅人工,仲要唔使交稅,其實都唔係好幫到呢個世界既經濟平衡
當年搵兩萬,供7里都係幾千蚊
今日你搵兩萬,屎都無得你食
老豆果代都係供二三十年
開始辛苦D 供到一半就輕鬆同安定好多

相比起上一代
新一代普遍供樓相對輕鬆左
一來少咗供養母父壓力
二來大部分父母幫補到首期
身邊既人供樓一樣去旅行同買車養狗

但呢代物質富足左
人生方向可以有更多選擇
就唔會咁多人肯綑綁自己二十年去買樓
on9 5里息收息咪一樣又係貧富懸殊
當年打大鱷
要升高個借貸利息
唉97年個境好到係全民撚雀既時代…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞