DSE經濟科改革|建議高中生可不讀選修部分 表現理想仍可獲第5級成績 教師:有利能力較弱學生

39 回覆
1 Like 8 Dislike
擺低十幾年,剩係記得需求定律、制度費用、租值消散
咁其實依家啲學生自己ABS咗中史卷二已經做到啦,使乜特登整個所謂「優化方案」出嚟;佢呢份文件純粹係官方同你講可以ABS卷二,但其實不嬲都可以㗎啦
因為日校老師唔可以由得學生自己走堂、唔交功課
而家有個官方嘅計劃,做足哂手續先可以光明正大等學生讀少啲嘢
好心econ加多少少野教,明明有好多大學year 1既intro topic都可以擺落高中教。試卷越出越淺都算,係咁cut syllabus搞到宜家條5** cutoff係全部科當中最高,94%先5** 根本係鬥字眼小心呢d濕鳩野而唔係鬥識得多唔多concept
加咗frictional unemployment, structural unemployment, cyclical unemployment
勁後悔中學無揀econ 揀左bio
Econ 實用同淺好多 仲要冇咁多野背

俾大陸仔屌打唔係無原因 乜撚都cut哂

D學生讀乜春
英文已經咁樣玩咗好多年,但係大部分人就算求3、4都係照做難嗰份卷
加深咗喎
你平時都可以直接唔讀成條0分㗎
係95.8%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞