DSE經濟科改革|建議高中生可不讀選修部分 表現理想仍可獲第5級成績 教師:有利能力較弱學生

39 回覆
1 Like 8 Dislike
繼高中中國歷史科和倫理與宗教科的改革方案後,教育局昨提出高中經濟科改革措施建議,並向學校徵詢意見。教育局建議,由2025/26學年的中四級起,學生可選擇不修讀經濟科的選修部分,若表現理想,仍可在文憑試取得第5級成績。另外,當局亦計劃調整經濟科的課程內容,亦會輕微調整文憑試各部分的分數比重。有中學經濟科主任認為,改動有利能力較弱的學生,但相信大部分學校仍會繼續教授選修部分。

經濟科是不少高中生選修的科目,以今年為例,有逾1.3萬名考生報考文憑試經濟科。現時經濟科的課程分為必修和選修部分,學生須在選修部分中,從兩個單元擇一修讀。教育局昨向全港中學發通告,表示「課程發展議會——香港考試及評核局經濟委員會」和「香港中學文憑經濟科目委員會」經深入討論後提出建議,由2025/26學年的中四級起,學生可選擇是否修讀課程的選修部分,意味學生在2028年應考文憑試時,亦可選擇是否作答選修部分。

2025/26學年中四級實行
若考生在文憑試中只回答必修部分,若表現理想,仍有機會獲得第5級成績,而考生實際取得的成績,教育局表示仍要視乎該年考生的整體表現,局方又強調,不論學生有否作答選修部分的題目,只要他們獲同等分數,便會獲相同等級。文憑試的分數分布亦有微調,卷二乙部比重將由35%降至33%,分數則由60分減至56分;卷二丙部即選修單元部分,比重則由9%增至11%,分數由16分增至20分;卷一多項選擇題和卷二甲部的比重,則維持不變。

當局亦建議修訂高中經濟科的課程內容,包括在必修部分加入自然失業率、周期性失業的概念等。選修單元方面,則就單元一的「壟斷定價」部分,以及單元二的「貿易理論之延伸」和「經濟增長及發展」部分修訂。

教師料大部分學校不棄教
教育局將就以上措施建議,在下周二和6月6日舉行「經濟科優化措施簡介會」,並邀請開辦高中經濟科的學校在6月17日或之前回覆問卷。教育局回覆本報查詢時表示,建議是配合最新經濟發展和提升學與教效能,並為課程創造空間和照顧學生多樣性。至於是否意味考生成績在第5級封頂,教育局重申,考生實際可取得的成績,以該年整體考生表現作準。

中華傳道會劉永生中學副校長、經濟科主任盧維中表示,學校會繼續教選修單元,亦相信大部分學校不會放棄選修單元,讓學生有機會在文憑試取得較高分數。他認為今次建議措施的改動輕微,有望惠及能力較弱的學生,「例如一些學校連第4級成績亦長年甚少學生能考取,可趁這個機會不教選修單元,用更多時間鞏固必修部分所學。」盧維中亦相信,有能力的學生不會放棄選修部分,「失去了選修單元11%分數,要單憑必修部分取得第5級,是相當困難。」

https://www.stheadline.com/edu-news/3346412/DSE經濟科改革建議高中生可不讀選修部分-表現理想仍可獲第5級成績-教師有利能力較弱學生
DSE ECON本身要讀嘅嘢已經少
對能力較弱嘅學生有利?

成個考試嘅目的唔係就係想分別考生能力咩?
第日個個一考試自動俾A grade 好冇
咩料仲搵中文教econ
依家公開試係咁la
大學門檻如果唔降低到時收生不足執笠咩
逼住幾分都照收你入去讀賺學費la
冇咩讀㗎啦喎,仲叫可不讀選修
本身已經好易
就嚟一街弱智仔
效果上同學生自己喺日校走哂electives嘅堂、考試唔做electives題目冇分別

只係officially畀學校一個機制去實行依樣嘢,學生同老師都可以慳返啲時間
已經一街弱智仔
人均大學生變人均5星星
對能力較弱嘅學生有利係指佢地可以慳返啲時間,唔適合讀書就唔好讀咁多嘢。
考試嗰陣佢地只係electives交白卷,但冇講過會分開計分,所以唔會容易咗攞level 5。
中史卷一佔70%,卷二佔30%,中史唔讀卷二都算significant

Econ Electives只係佔9% (之後會加到11%),讀唔讀根本分別不大

其實有咩讀
係咪同CE 差唔多
Deadweight loss, Gini coefficient, AS-AD model, QTM嗰啲CE冇教嘅
AS-AD, QTM 都冇
好懷舊, 依家比我去考DSE 應該淨係岩岩好PASS 到
利申:十幾年前讀AL CE ECON
其實中史科嘅所謂「改革」,喺佢未講清楚只做卷一嘅同學點樣攞到第五級成績之前其實都係冇意思

因為以現行嘅佔分比例同埋cut off數據去睇,如果今年2024年DSE呢一屆同學佢有本事喺卷一攞晒所有嘅分數,咁佢都已經有七成,就足夠攞到第五級成績,然後卷二ABS就得

如果佢呢個「改革」方案下只做卷一嘅同學都係要攞足晒卷一所有分數先至有第五級成績,咁同冇改革係冇分別

但如果容許只做卷一嘅同學只需要攞到卷一嘅特定百分比分數就可以有第五級成績的話,咁對於其他同學又會好唔公平;所以成件事都係無謂
文言文改革未
睇返佢中史科講法,只考卷一都可以攞到level 5好似真係「理論上有人可以卷二ABS照攞到level 5」嘅意思

https://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM24111C.pdf

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞