李家超:全年盛事增至210項 下半年「每兩日就有一項盛事」

171 回覆
5 Like 123 Dislike
【點新聞報道】行政長官李家超今日(21日)出席行政會議前見記者時表示,今年初曾表示今年會舉辦150項盛事,現在會加碼至210項,增幅超過四成,可吸引約170萬人參與,帶來72億元消費額。下半年有100項盛事,包括演藝博覽、時裝設計周等。

李家超說,下半年盛事會促成更大的經濟效益,與中央推出的多項挺港惠港措施產生協同效應,提高內地訪港旅客免稅額,增加內地客購買意欲。第二,盛事與盛事之間的協同效應,每兩日至少有一項盛事。第三,接待能力提升有助放大盛事經濟效益,香港將迎來更多長途旅客。
李家超提到,曾多次說政府正全力拚經濟謀發展,並會共同運用多個方法。其中包括盛事、文化、體育等,帶來人氣和財氣,政府會做好搭台、導演的角色。
支持李特首
超哥好波
每兩日就打一次飛機
超哥就happy la
冇人知
比份日程表黎睇下?
唔夠架
飛機一定要日日打
今年又要蝕幾多庫房
呢個特首都就黎完任期,都唔知有咩做過出黎
立完,有咩改變?拉多左人?定係經濟起飛?
如果立完同未立都對環境無特別改變,咁姐係無做過野啦
全民等緊杜拜王子番黎
每2日打一次飛機佢老人家頂唔頂得順
盛事攪到咁密,就唔係盛事而係平常事,再畀班平時唔係攪開嘅人去管,十成會變成柒事。
210項中
有幾時會成為
中囯香港市民
茶餘飯後嘅笑話呢
新口號呢
吓,佢仲有三年玩
都唔係完全無改變,阿迷就成功利用呢個優勢報國安舉報咗個某個連登user, 嚇到佢即刻del account
咁關23條咩事
cctoy:香港唔會再有外國名人黎

聽記者會
折墮到連登要硬食「點新聞」呢類大公文匯開出黎嘅走狗「網媒」
將金紫荊廣場升旗典禮發大嚟搞,咁香港咪可以日日都有盛事囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞