有冇人30到忟或者40後先去讀master?

46 回覆
0 Like 16 Dislike
學海無涯,學習同歲數睇唔出有咩關係
利申上年35碎入學HKU ARTS某master. 有驚無險上個sem 4.12 GPA. 希望可以帶到尾,當年UG好似second low grad
second low都收?
讀2年?
咁做左十幾年野都仲有進修下+interview正常+好彩
不過我覺得讀書心態技巧唔同左 過3爆4是基本
同感
做耐咗野讀返書係好好多
結論 想做就做 never too late
想請教下 CHING係本身識電腦 寫code 果d?
會唔會跟得好辛苦?
得閒想冇屎屙,想增加知識咪得囉
大把人讀完一個又一個
最緊要你自己有冇錢同埋有冇興趣
想讀就報 愈諗愈老
好多大公司比埋錢比埋假你讀我相信錢唔係問題
傻系
電腦零底 唔識coding 靠課金GPT盡量跟
睇你for 咩
為興趣 ,錢多,咪讀囉
為錢,除左有牌,唔係全部都係垃圾
辛苦係必然 但追貼到個世界係開心嘅
上面ching 講得好岩,想做就做
Today is the oldest you’ve ever been, and the youngest you’ll ever be again
on campus exam有得用咩
考試靠自己啦
i mean 功課,好多lab assignment 技術含量高,GPT幫到好多
香港嘅Taught Master係公廁d
不過如果得3rd Hon 就唔係有錢就讀倒
MPhil聽講可以self-funded
外國名校碩士(Oxbridge/Imperial/Edinburgh)
唔係呀豬呀狗入到
讀碩士除非讀完有專業資格
如果唔係 CP值頗低
除非你想讀PhD攞個碩士做跳板
Agger
海外名校碩士就算First Hon都未必收
港校碩士真係狗也不屌 港大2:2都收
咁唔使過3爆4 Hea讀2.5都可以讀上去
讀完都45,搵多十年$有幾多!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞