有冇人30到忟或者40後先去讀master?

46 回覆
0 Like 16 Dislike
我指唔係專科(醫/engine...)
如果讀MBA嗰類
係咪响呢個時代已經冇作用了?
神學系好多

首先你要清楚MBA讀嚟做乜先
你求奇做緊d垃圾工,讀嚟無意思
讀黎做咩先?
Master比錢買就有得讀

除非你工作有需要
否則讀嚟冇咩用
五六十都見過
讀嚟都多舊魚
識人讀gender studies
讀完對眼好似開咗光咁
勁衝擊世界觀
(佢男)
咁你覺得好定唔好
好係好在食咗red pill咁睇清楚真相
唔好係會好無力
因為知道咗幾fucked up但要改變好難
MBA,平嘅十幾萬,3大80萬(?)
平嘅,用嚟卡片印多個title
貴嘅,識人再上高層d嘅位
如果你大公司,你上m grade 或以上,有多張入場劵好過冇。可能有人話有錢就讀得,咁咪讀囉,點解要省呢舊錢識唔少中高層四十幾係會讀第二個master添,想去馬就讀唔洗理人點諗
同意
利申:純業餘睇書睇到開悟
Gender study
小學五六年級 教青春期嗰課咪學咗囉
有賓周就係男 有閪有波就係女
仲有咩好study?
有practical study再同我講啦
咁係blackpill因為你悲觀
讀完除左emo之外仲有冇咩唔同
讀左損失既都係時間,學費,但學到野,有多張入場券。
我自己都有諗過,不過結論都係慳返啲錢好過。 (因我本身工作未去到要好高學歷先至可以坐到個GM位)
咁你地有冇留意有master 嘅同事係咪skillful d?

我就見讀過嘅後生同事都detail minded d
分析野比其他同事都好d
奴隸先要學歷
咁又唔覺,因我公司另一條teamm個阿頭係master學歷但條team好多問題, 我自己唔係master,反而條team大家都開開心心又交到功課俾上面。 最終都係「性格」重要啲?
同意呀

不過好奇想知一個master 改變到一個人响職場幾多?
我諗睇咩行業職業吧,同埋大公司都應該睇學歷嘅。你問我我一定答有一定好過無。 我覺得有錢又有時間就去讀囉。始終讀完係自己嘅。
30中讀緊電腦master,本身電腦零底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞