有內地生以假學歷報讀港大碩士課程 港大經管學院:追究涉事中介

171 回覆
280 Like 5 Dislike
近日有內地網民在網上發文,指有內地生以假學歷報讀香港大學自資碩士課程,港大正就此進行調查,需要部份學生提交學士學位成績表。港大經管學院表示,早前發現「極少數」入學申請個案涉及提交虛假文件,院方已即時採取行動並展開全面調查,如發現證據確鑿,將採取行動包括剝奪錄取資格及取消學籍註冊等,亦將與相關執法機構合作追究涉事的中介。

經管學院要求200學生補交學士學位成績單

內地網上流傳指, 一名碩士生疑抄襲其他人的功課,加上之前曾有違紀行為,令學校對該學生的能力持懷疑態度,而希望該學生提交學士成績單,因該名學生未能及時提交,令港大展開調查。帖文指,調查已擴展至整個經管學院,要求學生在本月5日前補交學士學位大學所發出的成績單,200名學生受影響。

學院:中介機構為申請人捏造入學申請文件

港大經管學院回覆表示,早前發現「極少數」入學申請個案涉及提交虛假文件,院方已即時採取行動並展開全面調查,發現坊間部份中介機構聲稱能提供「保錄取」服務,為申請人捏造入學申請相關文件的情況,並以調查進行為由未有透露具體數字。
院方表示,如發現證據確鑿,將採取行動包括剝奪錄取資格及取消學籍註冊等,亦將與相關執法機構合作追究涉事的中介。院方續指,如發現當中涉及中介機構,將與相關執法機構合作,確保有關中介受到法律追究。
仲要戴哂頭盔話極少數
Xgu真係
根本就自己on9
衰埋啲咁低層次既嘢
收生靠中介….
我估係整外國畢業證書
避左英文果個要求
依家支那學校畢業有學信網查
好難做假
就算入學發現做假
Hku收左學費再踢都有著數
亦將與相關執法機構合作追究涉事的中介

學生係申請人喎 主動俾錢搵中介造假 好應該拉鳩埋涉事學生啦
入到先好報,咪比錢中介
200極少數
唔怪得我讀碩士果陣啲內地生連英文都唔識
痴線ga, 張證書真金白銀淘返黎,一向都全国通行,XGU係咪搞分裂?
厲害了我的國
再拎香港學歷報讀美國大學,香港只係跳板嚟
再喺香港學歷報讀美國大學
目的只係去美國,香港只係一塊跳板
呢啲好似啲老鼠竇咁,你捉到一隻,其實即係代表背後有好多隻,尤其好似鬼國呢啲騙術前科累累嘅地方
極少數
接軌
但係報第二度佢地張假cert 過唔到人地checking
似係想要IANG
XGU充份善用「極少數」 呢個概念

所以依家美國佬直情唔俾佢哋入境,有啲甚至永禁入境
你想講咩,明顯係中介攪錯文件,好快就話係誤會一場,無事攪返啱
200都叫少數
玩大啲睇埋前幾屆就正
點解唔係追究學生?
再多的騙徒除以14億都變得「極少數」
中國學生係受害者
中國學生一向免死金牌黎架啦
你睇網上幾多黑工未拉過就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞