餵咗5年幾嘅浪浪今日走咗

260 回覆
2260 Like 49 Dislike
唔怪之得唔入籠
香港市區郊區都係一街之隔
定你覺得d 貓要passport同visa 先周圍去到
啲貓咁撚可愛點同 雀仔就由鳩佢死啦
我地咪一樣食緊豬牛羊破壞生態
曬鳩氣啦屌
咁問題就係捉唔哂去絕育
樓主既愛心提升左佢地生存空間
然後佢地下一代又不停輪回
只不過你地扮睇唔到咁解
唔好餵郊野公園d 馬騮= 支持殺哂所有馬餾
食豬牛羊唔會比人讚有良心
餵貓會 仲可以打卡
高下立見
樓主好人一生平安
我問上帝:“我想要温暖人心嘅才能,可唔可以俾我?”

我諗佢應承咗,俾咗我
TNR喺好多國家行咗好多年 實際作用係低過預期
主因係已絕育嘅野貓係可以繼續捕獵其他原生物種,想有成效既話要針對特定性別,成本提高。加上佢哋係機會主義者,你喺A點移除一個群體,其他野貓都會重新佔領。加上有傳染病/寄生蟲嘅風險,回放後都會影響生態。如果單靠貓義工根本冇用。

台灣宜家都有動保團體提倡絕育後收歸貓貓自己養,個term一時三刻未搵到。我都覺得貓貓好得意,但都唔好忽視佢哋對生態嘅破壞。
呢個係感性同理性上嘅爭扎,
你見到啲貓貓就嚟餓死,唔通唔理佢?

兩種都無錯,或者,我哋可以思考出一套兩存其美嘅方案,而唔係互相指責

互相指責只會徒增罪惡感,對成件事無幫助同貢獻
餓死反而冇問題, 噉你見到非洲草原啲班馬餓死又要餵?
你人為介入已經係影響咗個生態, 況且貓係外來物種, 你嘅 mercy 有好大機會間接殺死雀鳥
算啦巴打
佢哋唔了解 都冇打算了解生態
得返500隻
agger
我都覺得貓係可愛, 但係唔代表要餵 feral cats
石虎單嘢台灣人都有份, 之前睇過local government 美其名起個石虎公園
點之佢起咗喺重點保育區(佢有分3個levels, 嗰喥係最重要嗰part), 重要用石屎地起完又冇人去
似係想趕走石虎多啲
相信樓主本意係好,但生態角度下流浪貓真係一個好大嘅禍害。下次有能力嘅話可以考慮帶佢哋返屋企養
呢d一定係落誘捕籠 快靚正

利申屋企五隻 全部都係流浪貓 兩隻手抱入屋 另外三隻都係落籠捉
係咪瀝源果隻黎?我前幾日先同佢玩完..
我喺#148都有講佢有心不如去啲甚麼浪浪之家做義工重好, 尤其係如果家庭情況唔允許, 嗰啲缺錢又缺人
我見到嗰啲浪浪之家啲義工quit full time成副身家起間嘢去照顧都幾respect
無錯,呢啲堅係respect

相比起大大聲聲講“我做咗啲咩好事,我做咗啲咩好事”,其實雷聲大雨點,邀功,得個講字嘅人

默默付出嘅人應該喺社會度更地位同話語權
講宏觀,我哋應該講埋社會方面嘅影響,
而唔止淨睇生態,
見到貓餓死唔救,你認為會對人心有咩影響?
咁會培養社會群眾見死不救嘅冷漠,長遠嚟睇,當見死不救嘅冷漠人心被培養出嚟,人對環境,會唔會又冷漠咗?
當見死不救嘅冷漠人心被培養出嚟,一個缺乏互相信任嘅社會,維繫成個社會嘅資源會用多好多,咁樣對環境嘅危害,先係最大
睇嘢唔可以只睇直接關係

人心係關鍵,人先係主角,你睇大陸有所謂嘅環保咩?啲人連社會責任感都無啦
邊度更能培養出環保責任感?中國?
唔係,係更注重公民教育,仲有培養人心善良一面嘅西方世界
又嚟道德綁架你餵完只係求心安理得買贖罪劵,講撚到乜嘢大愛社會道德淪亡睇完都打冷震
所以我都支持救佢哋返嚟,畀個屋企佢哋。我只係唔支持一邊餵養,一邊由佢哋喺街/效外繼續遊蕩。如果培養到呢種觀念,係可以幫助到人,貓貓,同埋野生動物。不過前提當然係唔好棄養。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞