餵咗5年幾嘅浪浪今日走咗

260 回覆
2260 Like 49 Dislike
同意我都有睇過台灣嘅研究講流浪貓狗殺咗好多野生動物
不過我又覺得城市中心同郊外又唔同講法,香港鬧市嘅話都無咩biodiversity可言
D人上山或者去郊區都要餵貓狗真係好心做壞事啦
我係話更多, 更多means worsen the situation
唔係話佢係始作俑者
你睇清楚我講乜先
換轉如果係台灣,樓主應該會俾人圍屌。
流浪貓都餵,知唔知d所謂浪浪殺左幾多原生物種?
D流浪貓狗應該全部撲殺
其實一定有人會覺得餵浪浪會影響到其他人/整污糟地方
一定有啲撚樣餵完唔執返乾淨/搞到周圍都係垃圾
但係自問自己都有手尾執返好啲垃圾
我都唔希望會再有更加多嘅貓狗喺街到流浪
唯有可以做到嘅嘢就係帶佢哋去做絕育
有條件嘅就收編佢哋 又或者keep住照顧佢哋
之前有一日無意開明珠台睇到播依個節目, 覺得幾好睇
你餵完佢地咪又係周地周街屙
睇唔到就覺得自己好乾淨
澳洲泛濫到 有人定期清野貓 如果唔係死好多物種

不過香港就算啦 冇咁大既失平衡
石虎搞到咁都未殺流浪貓狗啦
太睇得起台灣人保育意識
妹妹rip
多謝樓主 同為餵開浪浪既人 真係會更加感激其他對浪浪釋出善意既人
講到尾有流浪貓出現好多時都係多得人類唔少 都唔知有班撚屌憑乜覺得自己永遠比動物高人一等
得罪講句真係死得好
你咁中意隻貓做乜唔帶佢返屋企養呀?要由得佢殺出面其他小動物呀?係唔係見唔到就覺得佢冇呀?
唔洗問啦你實好多理由blablabla ,我幫你答啦,真係好呀唔洗整污糟自己地方,當係放養咁,唔洗理佢d屎尿,得閒又可以同隻貓玩,正
你有冇睇過條片
污糟事小, 死雀事大see a bigger picture dude
睇下貓之報恩
13歲咪長命囉仲想點
既然仲有隻貓仔樓主有能力佢又肯跟你走就養啦
緣份嚟 唔好等到佢有咩意外再後悔無帶佢走
呢個係另一隻定過咗身?
我以前都有時餵下 (有人固定餵, 我餵完會等埋佢黎再話佢知餵咗乜)
都有得摸下, 不過隔咗一排就唔見晒
我自己都有餵緊,都好怕有一日佢哋走咗,而我唔知
過咗身嗰隻嚟
有咁多遺照又自由一生, 最後仲有人安葬 好幸福了
你同佢講晒氣啦,根本佢地就係自我感覺良好,實際上係同d放生西冇分別,一樣都係唔會理之後既問題。
總之就係睇唔到=冇問題/唔關我事
我之前餵開果隻本身幾日浦一次頭,佢勁痴人,之後又係無啦啦就見唔到佢,希望佢係搵到好主人
講經咩,樓主依啲人根本就係自私,做一啲自我感覺良好嘅事當買贖罪劵
真係有心幫貓貓狗狗就走去愛協/養 adopted stray dog/ feral cat 嘅地方做下義工,有錢餵 feral cat 就不如捐錢畀依啲 NGO,好多網媒都有幫依啲機構 promotes 叫人幫手/捐錢
樓主偏偏唔做依啲,走去用最差嘅方法
喺條後巷撚下貓當買贖罪劵
肥妹rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞