疑似的士牌主:政府不如用$800萬回購的士牌

442 回覆
46 Like 1217 Dislike
洗鬼回購
依家上面都有滴滴打到落嚟
白牌車合法化只係遲早既事
所有家族係共產黨領到下都要死埋一二邊啦
人型豬同共產黨邊個惡d
咁都有6位數,算唔錯。
你老味過位都係7百幾萬hi左忽得
其實發牌比網約車或平台就咩都解決晒

網約車必要買營業保險,大家都公平
試下仲要有ai的士
香港的士上市,請月薪的士司機,派返啲股票俾的士牌主
全港18000架的士
咁就千幾億,各界各出奇謀幫香港政府洗曬啲儲備佢
800萬日元可以考慮
點解唔係掉返轉
用網約車要出牌?
100萬起跳先載得客
800萬越南盾
以網約車交易方式有曬紀錄有剩
仲一定收到稅
有啲地方白牌車去唔到咁咪仲有少少值錢囉
咁其實都公道 ...同埋做網約車要交稅,d 的士狗無聲出啦 ...

網約車需每年續牌 ,每年交營運保險同稅 ..
香港無的士係完全無問題。 個牌根本1蚊都吾值。
增發網約車牌,而家的士不可做網約車
我打算呢世都唔揸車啦,
我願意政府用100萬收返我個人牌。
大嶼山的士一更做到幾錢生意?
你估啲牌主唔知道冇得做咩佢哋而家只係希望個牌升番少少,跟住搵啲水魚接貨,盡量高價放咗佢。都係嗰句,150萬見。

就算聽日突然間冇晒的士,對香港都冇影響。
應該用8千萬回購的士牌!

係8千萬買晒全部牌
炒的士牌既糸香港人多色定中囯人多先
好快會正式發牌比網約車,之後慢慢減少同停發的士牌。再黎就嚴格執行的士只可以係的士上落客區同指定範圍營業,之後就以需求下降做理由減少的士上落客區數目。再之後唔洗講啦,你自己睇紅van同綠van既結局,紅van比政府慢慢揸慢慢收最後冇錢搵根本唔會有人入行而家紅van 多數係車主自己揸。我相信的士既結局都係一樣。
呢個post 好笑. 呢啲800萬嘅價係政府炒出黎架? 你自己up個價出黎就要跟?

運輸署有講明俾你買賣牌照? 運輸署只係訂左可以轉讓牌照持有人炸. d DC9 車行自己係到炒. 人地政府用原價回收,你都只可以怪自己投資錯買錯asset. 邊到有人保証呢個價. 果個DC9 話uber 唔洗幾百萬一個牌. 冇人叫你炒架ma. 自由市場定價

政府應該考慮 DC 扣分制. 扣夠分就強制無償回收牌照. 等車主自己同司機慢慢deal
痴痴地
政府又可以增加收入,一箭雙雕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞