中國駐英大使:英國1972年曾承諾支持一個中國,英方對此不應忘記,而應該恪守承諾

97 回覆
2 Like 239 Dislike
中英聯合聲明你承諾咗乜嘢啊??
賣武器俾台灣嘅係美國,做咩事對住英國講?
否定獨立
一來歷史文件啦, 二來佢有無英文原文提供人地係咪真係承認定係認知(acknowledge)先, 對認中美聯合公報, 美國一直立場都係acknowledge 咋喎, 即係騎牆, 更加唔好講咩承認prc 係唯一合法政府
應該忘記既就忘
不應該忘記的就不要忘記
收皮啦中共!賊喊捉賊。當年聯合國嘅2758憲章,都係你老屈其他國家叫你承認一個中國嘅原則,而憲章係單方面㗎 !其他國家有權自行解讀所謂一個中國原則。

而當年2758嘅憲章,係趕走蔣介石集團而唔關台灣事。
支那多啲出口號就好啦
全世界又可以歧視同恥笑
中國一個都嫌多,邊度重有人想多過一個中國啫?兩個武漢肺炎一齊爆人類會絕種呀!

另一個係臺灣之嘛,唔係中國吖
<強盜邏輯>
你和他說法律,他和你講道德;你和他講道德,他會和你說政治;你和他說政治,他就跟你講民意;你跟他講民意,他跟你耍流氓;你跟他耍流氓,他就跟你講法律!
中國既一個中國

英國既一個中國
係兩個意思
清朝嘅野共朝仲講?
中國人全部都精神分裂
最近先衰一鑊間諜斷正
仲未柒夠?
一個中國。一個台灣🤣冇錯呀
2019年前:
集會自由、出版社自由、言論自由
2019年後:
以上都係国安法同23條
拎埋英支聯合聲明嚟講囉
唔係淨係依樣
聯合聲明講埋英國係要監察香港
咪係 香港係割讓㗎
公就佢贏,字就人地輸。總之個世界就係要圍住佢轉,d 道理就晒佢先得。
ROC 細字寫咗喺個圈入面
傻鳩,小朋友咁,你應承咗唔制
英文版
The Government of the United Kingdom, acknowledging the position of the Chinese Government that Taiwan is a province of the People's Republic of China, have decided to remove their official representation in Taiwan on March 13, 1972.

即係:我知你話條女係你既
無話支持你呢個立場

The Government of the United Kingdom recognize the Government of the People's Republic of China as the sole legal Government of China.

英國同意中華人民共和國政府為中國唯一合法政府
至於中華民國是否中華人民共和國一部份,都無提
cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞