其實玩死的士,對大家都冇好處,俾條生路行吓好喎

221 回覆
29 Like 1509 Dislike
UBER咁就多50萬生意
大家可以合法舉報的士司機嘅非法行為
例如違泊,唔找足錢,泥蜢的,拒載,逃稅等等
https://www.shortandsons.co.uk/post/taxi-drivers-tax

好似倫敦同其他國家咁,叫班的士佬交返稅囉
我係運輸署我就好似台灣咁,整個統一發票,迫你班仆街第一轉都要出單,等你班撚屌賤種無得逃稅
我好認同你講法,
首先,先唔講8號風球開車,
以乘客嘅角度,佢哋有競爭作為乘客先至會有得益,
若然玩死咗的是完全有Uber自己主導嘅時候就會變咗做市場去主導;
佢哋嘅價格係冇監管可以極高或者極低個情況;
可以諗成為有啲似領展獨霸咗公屋嘅商場舖位一樣當佢冇監管嘅時候;
就會變咗完全做市場價格嚟定。

而家係因為有的士佢哋起錶嘅價格做指標,
每一程車資跳錶幾多錢做指標先至會造就到Uber其實每一程車都係貴過可能的士10至20%
但係如果你完全冇的士嘅時候佢價格就會可能會同英美嘅Uber的士一樣同不動就去到$400,500,
因為佢就係冇一個行業嘅指標喺度,
所以整整死的是其實對香港人嚟講係一件錯嘅事。
中過六合彩
唔代表其他人都有福份
其實而家酒店賓館都好多,8號波無的士可能去附近租酒店住一晚仲平仲安全
一來好多人做嗰行根本唔洗喺八號波嗰陣返工
二來就算平時天氣良好 只要時間地點唔啱dc9心水都唔會call到的士
連登仔想俾條生路dc9行係好難嘅事 正如普通人唔會有能力俾條生路李嘉誠行
身正咪無事係啲唔均真嘅人先驚
黑雨打風我會係屋企坐定定
唔會落街搵部的士坐 thx
8號波 留係安全地方啦 搭乜撚野的士啊
點會玩得死 你唔做總會有人做
至少我call到Uber嘅機率大過的士
過海唔車 短程唔車 遠程唔車 唔順你路換更唔車

強烈同感,衰撚過大種乞衣。話係「大種肥醜雞」就差唔多:最好死魚咁掔大個脾,就有水魚課金包養全日,好嘸?
我地又唔係返低級工種
黑雨8號唔洗返+自己揸車
咁咪八號波黑雨先出嚟揸囉
屌佢老味,玩放蛇喎依家,咪大家玩大佢囉
屌你老母禁撚錯正皮
咩叫身正?
咁邊鳩個走去督Uber

咁唔gur咪join Uber囉,同多個的士台有咩分別
邊間學校要人8號波返學咁無陰公
身正咪自己嘅言同行都係正直嘅
連登千幾個負皮

現實:大把人搭的士
過去懶得去管,任由的士業界坐大,造成大堆陋習,要趁依家有競爭,而佢又勢弱去大力整頓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞