【520就職演說】中華民國與中華人民共和國互不隸屬!

117 回覆
360 Like 5 Dislike
British咪係英國囉
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland係大不列顛及北愛爾蘭聯合王國,不列顛咪即係英國
再望埋隔離嘅日本,沖繩本來就係琉球,俾日本人食咗之後就成為日本一部份,依家無人會叫佢做日屬琉球。
金門人如果覺得自己住緊嘅地方唔屬於「台灣」一部份,作為愛國愛港嘅香港人我非常歡迎佢哋盡快宣佈回歸返由「中華人民共和國」統治嘅祖國
其實依下 係咪想藍營冇聲出
幾年前話咩有台獨意識就會武統
點知講左咁多年台獨仲未有行動
班友忙住國會擴權
其他野都唔理
對家會反駁你:「今日台灣起碼九成人口咪又係1949年走難過去嘅中國人!」
British係不列顛
England係英格蘭
發炮打佢老母
我国解放軍已經做好準備 準備登台
呢個國名仲有佢嘅用處
係一黨專政而家台灣國會就唔洗打緊交啦
228大屠殺就係呢班中國人屠殺台灣人,中國人從來支持獨裁專制,分別只係唔同嘅效忠對像,所以我一早都講:[反共不反中,到頭一場空]
Great Britain 先係不列顛本島
包埋英格蘭威爾斯同蘇格蘭
相對對岸法國 Brittany 即 Little Britain
英國係中文咁叫啫,鬼佬都係叫UK
大大隻字中華民國咁樣打飛機唔得
唔講政治
外國海關點識睇中華民國四隻字?
成本野我識睇既字就係TAIWAN PASSPORT
聽講仲有Republic of China印着
不過你可以話印到好細
中囯就是中囯
其實1841年嘅香港本身淨係指香港島
九龍其實另一個地方名
後尾1860北京條約食埋九龍先由香港政府順手管埋九龍
新界本身唔係一個地方名,最多叫做寶安縣沙田鎮/大埔市之類
1898割埋深圳河以南先發明新界呢個詞語出嚟
更加唔係1860所知嘅香港範圍
總結嚟講政權名可以由一個小地方擴展去包括本身唔屬於佢嘅地方
政權名同地方名唔係事必 100%等同
你估吓國際郵政寄金門馬祖點樣寫地址?
國民黨民眾黨都可以賣㗎 佢哋夠唔夠膽啊由國共不兩立變成去大陸跪低乞食 屌對手之前屌下自己班人先啦
蔡要返大陸退休 所以溫和好多
又血統論 羅冠聰大陸出世啦
新界一直唔係地方名 係區域名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞