【520就職演說】中華民國與中華人民共和國互不隸屬!

117 回覆
360 Like 5 Dislike
總統賴清德今天(20日)就職,內容將觸及「穩健、自信、負責任、團結」4大關鍵要素,並揭示7大重點,對內促成朝野合作,憂民之憂,對外堅持台灣民主,光大台灣,與世界接軌,達成團結民意,打造民主、和平、繁榮新台灣的目標

「我們都知道,有主權才有國家!根據中華民國憲法,中華民國主權屬於國民全體;有中華民國國籍者,為中華民國國民;由此可見,中華民國與中華人民共和國互不隸屬。每一個人,都要團結、愛護國家;任何一個政黨,都要反併吞、護主權,不可為了政權犧牲國家主權。」

全文:https://www.upmedia.mg/news_info.php?Type=24&SerialNo=202021

習大大要嬲嬲了

今次bingo 又會中乜嘢?
- 中方強烈譴責
- 搬起石頭砸自己的腳
-中華民族偉大復興
-「台獨」
台灣就是台灣, 仲講咩中華民國
又要禁台灣鳳梨了
今日真係好感動,由國父孫中山成立嘅中華民國,今日520有由人民選擇出嚟嘅總統賴清德宣誓就職,蔡英文和平卸任將權力交給下一位由人民選擇出嚟嘅總統,唔似啲獨裁極權,獨裁者賴死唔走咁無恥,民主自由萬歲,獨裁極權冚家剷
年年民進黨都賣芒果乾, 咪就係一黨專政, 無咩分別
竟然唔學蔡英文 係咁講中華民國台灣
好似有講過,屏東啲鳳梨地面積比禁之前反而因為需求而增加左70%⋯⋯
但係佢份稿係強硬過蔡英文
禁晶片
台灣只係一個地名
中華民國先係一個政權名
冇中華民國,何來今日台灣可以在國際上享受現時地位?
賴本身都強硬過蔡
支持習大大一支火箭炸過去寶島
我而家話比你聽
唔係你唔賣比我呀
係我唔撚同你買呀
係一黨專政就議會控制晒, 唔洗睇人面免

一黨專政個 d 係, 有沒有人反對, 沒有沒有沒有
本身有主權,另一個係之後分裂出嚟,台乜嘢獨
睇完就知佢今日段演講幾夠吉士
反正同某國都反晒面
乾脆有幾寸得幾寸
綠營玩得好小心,唔係好多人想像中咁獨
深綠先會台獨,一路都係中華民國(講就台灣)
賴神而加朝小野大嚟緊4年應該有點濕滯
不過唔知某大國會唔會把握機會
中華民國走難政權,美帝早就放棄呢個所謂盟友, 係都多謝無金仔阿爺幫手先
小粉紅震怒
改國號係勁複雜的野,就算綠營都唔一定認同
我當你改台灣共和國,咁金馬澎湖呢,直接放棄?
美帝鍾意賣盟友
冇中華民國管理台灣,「台灣」一早收皮
睇佢識唔識玩
預左停轉4年,但佢識玩可以用民意反咬,唔識玩就仆街
下次選舉好大機會有一邊全面執政
所以要多謝金仔阿爺囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞